Tippek számlázási költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2013. április 15. 13:55

Az Európai Unió évek óta arra törekszik, hogy elősegítse az elektronikus számlázás elterjedését a kkv-k körében is. Hiszen amellett, hogy ez a megoldás jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, komoly költségmegtakarítást is eredményez, így javítja a vállalatok versenyképességét. A népszerűség növelése érdekében minden tagállamnak 2013. január 1-jéig felül kellett vizsgálni a vonatkozó jogszabályokat, hogy minden akadályt elgördítsenek az elektronikus számlázás terjedése elő.

Szabó Zoltán, a NetLock Kft. termékmenedzsere néhány tippel segít, hogy miért érdemes a hagyományos, papíralapú számlázásról elektronikusra váltani.

1. Legyünk költséghatékonyak!
Az elektronikus számlázáshoz kapcsolódó egyik legfontosabb előny, hogy jelentős költségmegtakarítást jelent a hagyományos megoldáshoz képest. Amennyiben egy vállalat évi 100-150 darab számlánál többet állít ki, akkor már megéri az elektronikus számlázást választani. A NetLock kalkulátorával az is könnyedén kiszámolható, hogy pontosan mekkora megtakarítás érhető el.

2. Csökkentsük az adminisztrációs terheket!
A számla kiállítása, nyomtatás, aláíratás, pecsételés, borítékolás, postán sorban állás, iktatás… Jól ismerjük a folyamatot a maguk kis bosszúságaival együtt. Az elektronikus számla kiállítása, hitelesítése, elküldése és iktatása mindössze néhány kattintást jelent, fel sem kell állni az íróasztaltól.

3. Egyszerűsítsük a kereshetőséget, tegyük biztonságosabbá a tárolást!
Előfordult már, hogy egy hónapokkal vagy akár évekkel korábbi számlát kellett előkeresni? Dobozok, iktató mappák átkutatása után valahol a szekrény aljából került elő végül a papír. Az elektronikus számlák tárolása is elektronikusan történik, amely gyors és egyszerű visszakereshetőséget biztosít, ráadásul megfelelő informatikai környezetben biztonságosabb tárolást is tesz lehetővé.

4. Gyorsítsuk fel a fizetést!
Míg a papíralapú számlák esetében a kézbesítés napokat vesz igénybe, addig az elektronikus verzió percek alatt a vevőnél van, ami jelentősen gyorsíthatja a fizetést. Nem beszélve arról, ha a papíralapú számlával probléma van, és vissza kell küldeni, újat kell kiállítani, szintén újabb napok, hetek telhetnek el, mire megérkezik a bankszámlára a számla ellenértéke.

5. Legyen kisebb az ökológiai lábnyomunk!
Ma már a felelős vállalatok működését meghatározza, hogy környezettudatos megoldásokat válasszanak, és például minél kevesebb papírt használjanak, minél kevesebbet nyomtassanak. Az elektronikus számlák esetében nincs szükség sem papír-, sem nyomtatóhasználatra.

6. Éljünk a pályázati lehetőségekkel!
Az Európai Unió irányelveivel összhangban Magyarországon is cél, hogy minél több vállalat válassza az elektronikus számlázást. Ennek megfelelően a pályázati kiírásokban gyakran szerepet kap az elektronikus számlázás bevezetésének támogatása, sőt a pályázatok elbírálásánál gyakran plusz pontot jelent, ha a pályázó elektronikusan számláz. Érdemes figyelni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán elérhető pályázati lehetőségeket.

Jó tudni…
·    A számlákkal kapcsolatos általános követelmény, hogy biztosítani kell az eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.
·    Az elektronikusan kiállított számlák kizárólag elektronikusan őrizhetők meg, amelyhez az elektronikus aláírás mellett időbélyeggel is el kell látni a dokumentumot. Érdemes tehát olyan megoldást választani, amelynek része az időbélyeg szolgáltatás is.
·    Nem szükséges a vevőtől külön engedélyt kérni elektronikus számlázáshoz, elegendő, ha ráutaló magatartást tanúsít, vagyis kifizeti a számlát, ezzel elfogadta, hogy elektronikusan számlázzunk neki.
·    A számlázás teljesen elektronikussá tétele mellett arra is van lehetőség, hogy a papíralapú számlák másodbizonylatait őrizzük meg elektronikusan.
 

Kulcsszavak: e-számlázás NetLock

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36