Az NSA behatolt az ENSZ belső videokonferencia-rendszerébe is

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 27. 09:40

Az ENSZ az Egyesült Államokhoz fog fordulni amiatt, hogy a Der Spiegel jelentése szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) behatolt a világszervezet videokonferencia-rendszerébe - jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ egyik szóvivője.

Farhan Haq hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az ENSZ diplomáciai sérthetetlenségét.
 

A német Der Spiegel hetilap Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikusra, az NSA adatmegfigyelési programjainak leleplezőjére hivatkozva a hétvégén azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés 2012-ben hozzáférést szerzett az ENSZ belső videokonferencia-rendszeréhez.
 

"Ismerjük ezeket a jelentéseket, és szándékunkban áll velük kapcsolatban felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal" - mondta Haq. A szóvivő rámutatott, hogy a nemzetközi jog, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi egyezményt, szavatolja az ENSZ, más nemzetközi szervezetek és a diplomáciai képviseletek működésének védelmét. "A tagállamoktól ennek szellemében elvárható, hogy megvédjék a diplomáciai missziók sérthetetlenségét" - mondta.
 

A Der Spiegel szerint az NSA kémkedett az Európai Unió egyesült államokbeli és ENSZ-képviseletei, valamint a világszervezet bécsi központú szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) után is.
 

A német magazin a Snowden birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt állította: az NSA-nak tavaly nyáron sikerült behatolnia a világszervezet belső videokonferencia-rendszerébe, és feltörnie annak biztonsági kódját. Ennek nyomán az ügynökség által megfejtett bizalmas ENSZ-dokumentumok száma három hét alatt tizenkettőről 458-ra emelkedett.
 

Egy alkalommal az NSA emberei rajtakapták a kínai hírszerzést, hogy szintén kémkedik. Ezt követően az amerikaiak mindazt megszerezték, amit a kínaiak lehallgattak.
 

Az NSA világszerte több mint 80 amerikai nagykövetségen és konzulátuson működtet saját lehallgató rendszert, amely többnyire a vendéglátó ország tudta nélkül üzemel. A rendszerek létezését és működését feltétlenül titokban kell tartani. Ha létezésükre fény derülne, az "komolyan ártana Washington és az adott ország kapcsolatainak" - írta a Der Spiegel.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50