Lánclevélvírus

, 2001. április 20. 07:41
A legújabb vírusriasztó lánclevél egy Budweiser sörös képernyővédő veszélyeire hívja fel a figyelmet, azzal, hogy ezt a figyelmeztetést küldjük szét minden ismerősünknek. Ne tegyük! A Prím minden lehetséges nemzetközi forráson utánanézett: új Melissa variáns van, Budweiser nincs. Mi magunk dugítjuk el a csatornákat a levél láncreakciószerű küldésével, ez a vírus így okoz kárt...
A hálón egyre nagyobb mennyiségben kerengő levél így szól:

"Ha véletlenül kapnál e-mailben valakitől egy képernyővédő programot amit úgy hívnak hogy "Budweiser" (tudod mint a sört) egy "buddylyst.zip" nevű file-ban összecsomagolva, még csak véletlenül se nyisd meg, hanem azonnal töröld. Ha tudniillik kicsomagolod a file-t, minden adatot elveszthetsz a komputereden, a merevlemezen lévő adatokat kompletten tönkrevágja és a személy aki elküldte ezt az e-mail-t, hozzáfér az Internet bejelentkezési nevedhez és a jelszavadhoz. Ez a vírus tegnapelőtt óta van a hálón és nagyon veszélyes! Küldd el minden személynek ezt a figyelmeztetést, akit a címlistádon találsz!

Az AOL megerősítette, hogy a vírus valóban nagyon veszélyes és még nem létezik algoritmus a vírusirtókhoz, ami irtaná. Tehát nyomd tovább ezt a mailt minden kollégádnak ismerősödnek barátodnak!

Nos, ügyes megoldás, nem kell programot írni, amely kiszedi a címjegyzékből a címeket, és leveleket küld, elvégzi azt helyettünk a távvezérelt ember. Bár Budweiser ide, Budweiser oda, általánosságban igen hasznos tanács, hogy minden attachmenttel szemben legyünk gyanakvóak, szövegszerkesztőnkben, táblázatkezelőnkben kapcsoljuk be a makrófigyelmeztetést, használjunk víruspajzsokat, az .exe, .zip file-okat meg csak visszakérdezés után fogjuk meg, akkor is csipesszel; de – mindettől függetlenül – az szinte biztos, hogy ennek a levélnek első elindítója abba a kategóriába tartozik, amelyről a http://yikes.tolna.net/hoax/ oldalon ezt olvashatjuk:

A email célja az emberek közötti értelmes kommunikáció. A világ tele van rosszindulatú emberekkel, akik úgy gondolják, hogy jó szórakozás ezt a médiumot értéktelen, idegesítő, zavaró üzenetekkel terhelni, akik úgy gondolják jó vicc az, ha fölöslegesen hatalmas forgalmat generálnak a hálózaton melynek semmi értelmes célja nincs azon kívül, hogy másokat zavarjon. Biztos hallottál már számítógépes vírusokról, ezek olyan programocskák, melyek az emberek tudta nélkül magukat sokszorosítva terjednek el és okoznak kellemetlenségeket. Nos, az email nem program, és így nem terjed magától. Ahhoz hogy terjedjen, kell találni valamit, ami az ilyen szemetet sokszorosítja. Nyilván a leveleket csak az emberek olvassák, tehát az egyetlen lehetőség az embereket felhasználni ezen szemét sokszorosítására....

Érdemes tovább olvasni, és érdemes megszívlelni a szerző tanácsait.

De azért a " buddylyst.zip" file-t ne csomagolja ki senki...

Kulcsszavak: vírus +legfontosabb hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09