Nyelvükkel "láthatnak" a vakok

FeriMesz , 2001. július 7. 12:03
Már 40 éves az ötlet: a vakok számára nagyobb mobilitást jelentene, ha nyelvükkel "láthatnának", azaz érzékelhetnének. Az elv egy amerikai neurobiológustól származik, és napjainkig nem valósították meg. Most azonban a National Eye Institute anyagi támogatásának köszönhetően a wisconsini egyetemen kifejlesztették a Tactile Vision Substitution Systemet (TVSS).
Az eszköz a következőképpen működik: szemüvegkeretre erősített kis videokamera sugározza a nyelvhez rögzített lapocskának a látott képeket. A lemez 144 elektródája képpontokra bontja a felvett képeket, és enyhe szúró érzést kelt a nyelv megfelelő részein. Az egyes elektromos impulzusok erőssége és hossza a képpontok tulajdonságaitól (pl. sötét/világos) függ.

A készülék használatát 50 órás tréning előzi meg, amelynek során a vakok megtanulják az elektromos jelzéseket gyorsan és pontosan képekre lefordítani. A "nyelvvel való látás" sikerességét bizonyítja, hogy a TVSS-t használók a videokamera előtt mozgó tárgyak sebességét és a térmélységet is meg tudják állapítani. A közeli, mozgó tárgyakat rövid, viszonylag erős szúrás jelzi, a távoliakat pedig hosszú, gyengébb impulzusról ismerhetik fel a vakok. "A TVSS-szel hamarosan táblákat is le lehet majd olvasni, és arcok megkülönböztetésére is alkalmas lesz az eszköz" - véli Kurt Kaczmarek és csapata, a wisconsini egyetem munkatársai. A "nyelvlátást" azonban eléggé korlátozza, hogy a felhasználó csak sok gyakorlás és a technológia fejlesztése révén juthat el arra a szintre, hogy a természetes látás képessége nélkül is függetlenné váljon.

Kaczmarek kollégája, Mitchell Tyler máris saját céget alapított (Wicab Inc.) a TVSS-készülékek terjesztése céljából.

Kulcsszavak: fejlesztés újdonság

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17

Forbes: 1,1 milliárd dollárral nőtt a Huawei márkaértéke egy év alatt

2018. május 29. 09:52

100 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a HMD Global

2018. május 22. 15:16

A Magyar Telekom 2018. első negyedéves eredményei

2018. május 9. 17:23
cloudappsportal.com