Nyelvükkel "láthatnak" a vakok

FeriMesz , 2001. július 7. 12:03
Már 40 éves az ötlet: a vakok számára nagyobb mobilitást jelentene, ha nyelvükkel "láthatnának", azaz érzékelhetnének. Az elv egy amerikai neurobiológustól származik, és napjainkig nem valósították meg. Most azonban a National Eye Institute anyagi támogatásának köszönhetően a wisconsini egyetemen kifejlesztették a Tactile Vision Substitution Systemet (TVSS).
Az eszköz a következőképpen működik: szemüvegkeretre erősített kis videokamera sugározza a nyelvhez rögzített lapocskának a látott képeket. A lemez 144 elektródája képpontokra bontja a felvett képeket, és enyhe szúró érzést kelt a nyelv megfelelő részein. Az egyes elektromos impulzusok erőssége és hossza a képpontok tulajdonságaitól (pl. sötét/világos) függ.

A készülék használatát 50 órás tréning előzi meg, amelynek során a vakok megtanulják az elektromos jelzéseket gyorsan és pontosan képekre lefordítani. A "nyelvvel való látás" sikerességét bizonyítja, hogy a TVSS-t használók a videokamera előtt mozgó tárgyak sebességét és a térmélységet is meg tudják állapítani. A közeli, mozgó tárgyakat rövid, viszonylag erős szúrás jelzi, a távoliakat pedig hosszú, gyengébb impulzusról ismerhetik fel a vakok. "A TVSS-szel hamarosan táblákat is le lehet majd olvasni, és arcok megkülönböztetésére is alkalmas lesz az eszköz" - véli Kurt Kaczmarek és csapata, a wisconsini egyetem munkatársai. A "nyelvlátást" azonban eléggé korlátozza, hogy a felhasználó csak sok gyakorlás és a technológia fejlesztése révén juthat el arra a szintre, hogy a természetes látás képessége nélkül is függetlenné váljon.

Kaczmarek kollégája, Mitchell Tyler máris saját céget alapított (Wicab Inc.) a TVSS-készülékek terjesztése céljából.

Kulcsszavak: fejlesztés újdonság

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink


A SmugMug felvásárolja a Flickr-t

2018. április 21. 16:26

Elsőként Magyarországon - korlátlan nemzetközi hívások EU-s számokra a Vodafone-nál

2018. április 11. 15:03

Több mint 15 százalékkal nőtt a Huawei bevétele 2017-ben

2018. április 5. 11:10

A webáruházak körében az online marketing az abszolút győztes

2018. március 7. 10:51
cloudappsportal.com