Mindkét kéklézeres DVD formátumot támogatni fogja a Paramount filmstúdió?

Milkovits Gábor, 2005. október 3. 20:43
A Paramount filmstúdió Home Entertainment részlege bejelentette, hogy a következő generációs DVD termékek megjelenése után Bluray formátumú lemezeken forgalmaz majd filmeket, ugyanakkor a közlemény nem tesz említést a mostanáig támogatott HD DVD-ről.
A kétféle kéklézeres DVD platform mintegy három éve tartó vetélkedése során egyre több cég sorakozott föl egyik vagy másik formátum mögé, és a sorban éppen a legutolsók a nagy filmstúdiók voltak a tavalyi év folyamán. 2004. januárban a Paramount a Warner Bros. és a Universal stúdiókkal együtt a HD DVD mögé állt, amit egy közös sajtótájékoztatón jelentettek be. A Bluray-t Hollywood részéről többek között a 20th Century Fox és a Disney választotta. A stúdiók azonban már akkor óvatosak voltak, mivel egyikük sem zárta ki egyértelműen a konkurens platform esetleges későbbi támogatását. A Paramount közleményében azzal indokolta a mostani döntést, hogy a Sony PlayStation 3 játékkonzolok Bluray optikai meghajtóval lesznek ellátva, márpedig a játékgépet választó fogyasztói szegmens igen fontos célközönség a filmstúdió számára is.

A közleményben ugyanakkor nem történik említés a korábban látszólag teljes mellszélességgel pártfogolt HD DVD-ről, amit a szakemberek és a sajtó többsége úgy magyaráz, hogy a Paramount nem kíván szakítani az elsőként választott platformmal sem, hanem inkább mindkét formátumban kiadná DVD filmjeit a jövőben. Egy ilyen stratégia akkor, amikor már szinte biztos, hogy a Bluray és a HD DVD termékek egymással versengve, egyszerre lesznek jelen a piacon, egyáltalán nem lenne ésszerűtlen egy filmforgalmazó részéről. A hardver területen már felbukkant az első ilyen példa, a Samsung ugyanis jövőre olyan lejátszókat tervez forgalomba hozni, amelyek mind a Bluray, mind pedig a HD DVD lemezek lejátszására alkalmasak lennének.

Kulcsszavak: DVD Blu-ray HD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09