1 GHz-es mobiltelefon-processzor az ARM-tól

Milkovits Gábor, 2005. október 5. 12:02
A brit ARM félvezetőlapka-tervező társaság egy olyan új mobiltelefonos processzormagot mutatott be, amely néhány éven belül lehetővé teszi akár 1 GHz-es csipek beépítését is a készülékekbe.
A Cortex-A8 elnevezésű, új technológián alapuló processzormag licencét már meg is vásárolta a Texas Instruments, a Samsung Electronics, a Matsushita Electric (Panasonic) és a Freescale Semiconductor. Az első a csipet tartalmazó készülékek Bruce Beckloff, az ARM alelnöke szerint 2008-2009-ben jelenhetnek meg a piacon, mivel általában minimum három év egy új processzortechnológia átfutási ideje az ágazatban. A Cortex-A8 legalább kétszer akkora teljesítményű miniatűr mobilcsipek magjául szolgálhat, mint amilyenek a mostani 3G okos telefonokban találhatók.

Habár maga az ARM nem gyárt félvezetőlapkákat, a brit cég tervein és technológiáján alapuló csipek vannak beépítve a jelenleg forgalomban lévő mobiltelefonok mintegy 70%-ában. A vállalat szerint a Cortex A-8 alapú lapkák természetessé tehetik az olyan, mobiltelefonon ma még különlegességnek számító funkciókat, mint például a nagyfelbontású mozgóképek megjelenítése, a több résztvevős videojátékok támogatása, vagy éppen a különféle típusú vezeték nélküli hálózatok közötti akadálytalan váltás. 
Kulcsszavak: ARM processzor mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59