Plextor és BenQ CD/DVD-író újdonságok

Tóth Kristóf, 2003. május 21. 23:33
A jövő hónapban két új Plextor optikai adattároló megoldás fog megjelenni a piacon, név szerint a PlexWriter 52/24/52A típusjelzésű CD-író, illetve a PX-504UF típusjelű DVD-író.
A méltán népszerű PlexWriter termékcsalád legújabb tagjaként nyilvántartott 52/24/52A típusú CD-RW meghajtó tulajdonképpen a nemrég bejelentett Plextor Premium CD-író kisöccsének nevezhető, a PX-504UF pedig nem más, mint a cég közelmúltban debütált belső DVD-írójának, a PX-504A-nak a külső változata. A PX-504UF érdekessége, hogy USB 2.0 és IEEE 1394 (FireWire) porton keresztül egyaránt csatlakoztatható a személyi számítógépekhez.

Az ATAPI interfészes, valamint többek közt a PoweRec, VariRec és BurnProof (Buffer Underrun Proof) technológiákkal kompatibilis PlexWriter 52/24/52A nevéből könnyen kikövetkeztethető módon maximálisan ötvenkétszeres, illetve huszonnégyszeres sebességgel képes az egyszer írható, illetve újraírható CD-k írására, a belehelyezett lemezeket pedig maximálisan ötvenkétszeres sebességgel képes olvasni. A fekete és fehér színű kivitelekben kapható Plextor újdonság 2 MB-os pufferrel rendelkezik.

A PX-504UF maximálisan négyszeres, 2,4x-es, illetve tizenkétszeres sebességgel képes a DVD lemezek írására, újraírására, illetve olvasására, ezenkívül pedig akár tizenhatszoros, tízszeres, illetve negyvenszeres sebességgel írja, írja újra, illetve olvassa a megfelelő CD-ket. A professzionális CD- és DVD-író szoftverekkel ellátott új Plextor DVD-író CD-író társához hasonlóan 2 MB-os pufferrel rendelkezik. A Plextor munkatársai elmondták, hogy a 89 euróba kerülő PlexWriter 52/24/52A, valamint a 314 eurós Plextor PX-504F forgalmazása világszerte júniusban fog megkezdődni.

Ide kapcsolódó hír, hogy a tajvani székhelyű BenQ heteken belül meg kívánja kezdeni az általa a világ leggyorsabb DVD+RW meghajtójának nevezett, BenQ DW400A típusjelzésű DVD-írónak a forgalmazását. A BenQ ezen vadonatúj terméke mind DVD+R, mind DVD+RW lemezek esetében garantálja a négyszeres írási sebességet, a DVD diszkek olvasására pedig maximálisan tizenkétszeres sebességgel képes. A 8 MB-os pufferrel szerelt BenQ DW400A ezenkívül maximálisan tizenhatszoros, tízszeres, illetve negyvenszeres sebességgel képes a CD-k írására, újraírására, illetve olvasására.