Hosszabbodik az Nvidia termékek életciklusa

Tóth Kristóf, 2003. június 22. 09:34
Egy a napokban megrendezett szakmai konferencián a világ legnagyobb grafikus chip fejlesztő cégeként nyilvántartott Nvidia vezetői arról számoltak be, hogy továbbra is komoly gondok vannak a 0,13 mikronos gyártástechnológiákra történő átállással, vagyis az ezen technológia segítségével készülő grafikus processzorok kihozatala még mindig jelentősen elmarad a várakozásoktól.
Az Nvidia munkatársai elmondták, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességű termékek tömeggyártása sokkal nagyobb kihívást jelent a vállalat számára, mint azt korábban sejteni lehetett, valamint utalásokat tettek arra, hogy mindez arra kényszerítheti az Nvidiát, hogy meghosszabbítsa termékei életciklusát.

Az Nvidia képviselői már korábban is tettek olyan nyilatkozatokat, melyek a 0,13 mikronos csíkszélességű grafikus processzorok nem megfelelő kihozatali arányával voltak kapcsolatosak, azonban mindeddig egyetlen olyan Nvidia nyilatkozatra sem került sor, melyben a termék életciklus meghosszabbításáról esett volna szó. A cég munkatársai a konferencián tartott előadásaikban elég szűkszavúak voltak, így például nem árulták el, hogy mely - közeljövőben érkező - termékeik szenvedik majd először a termék életciklus meghosszabbítását.

Egyes források tudni vélik, hogy már a cég legközelebb megjelenő termékei, név szerint az NV36, illetve NV36X esetében is a korábban tervezettnél hosszabb életciklusról lehet majd beszélni. Az Nvidia korábbi ütemtervei szerint egyébként a következő nagyágyú, a hivatalosan várhatóan már idén novemberben bemutatkozó NV40 a kereskedelmi forgalomban valamikor 2004 elején fog felbukkanni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vártnál rosszabb kihozatali arány, illetve a meghosszabbítandó termék életciklus mennyiben befolyásolja majd az NV40 debütálási időpontját.

Ismeretes, hogy a nagy konkurens ATI Technologies boszorkánykonyhájában is gőzerővel folynak a fejlesztési munkálatok, és amennyiben minden jól megy, akkor az R420 típusjelzésű legújabb high-end grafikus megoldás már az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején be fog mutatkozni, vagyis az Nvidia nem késlekedhet túl sokat az NV40 bemutatásával. Tudni lehet, hogy az R420 mellett egy költséghatékonyabb új grafikus chipet is be fog jelenteni az ATI Technologies, név szerint az RV380-at.