Opera böngésző web helyett mobilkörnyezetben?

Kollár Csaba, 2003. október 11. 20:44

Az Opera Software – közleménye szerint – tovább folytatja sikeres
mobiltelefonos böngészőfejlesztését, és így az eddiginél is több
adatszolgáltatás érhető el a mobiltulajdonosok számára.
Az új böngésző konkurenseihez képest hatékonyabban képes olyan szabványos web-technológiai elemeket megjelentetni mobilplatformokon, mint a HTML, a CSS, a JavaSript, vagy a DOM. A böngésző megszerzi a szükséges információkat az aktuálisan használt mobiltelefonról, majd ezek alapján képes kialakítani az oldalakat.

„Az Opera böngészője, mely Symbian rendszer alatt futott, nagyon népszerű volt a felhasználók körében. Ugyanakkor volt néhány hiányossága, amit a böngésző mostani változatában már orvosoltunk. Ezek közül a legfontosabb az integráció, amely arra hivatott, hogy megszüntesse a korlátokat az online és a lokális megoldások, oldalak, szolgáltatások között" – nyilatkozta Vagolav Noren az Opera termékigazgatója.

Az Opera Platform bármely eszközön képes futni az Opera böngészővel, melyeken Symbian, Linux, vagy más operációs rendszer van, ugyanakkor az Opera nem támogatja a Microsoft Windows CE-t.

Az Opera most bemutatott verziója – többek között – olyan eszközökön fut, mint a P800, a Nokia 3650, a Nokia 7650, a Nokia N-Gage a Siemens SX1, a Sharp Zaurus kéziszámítógép; a Nokia 9210i Communicator, vagy a Psion eszközök.