A WWW konzorcium dokumentálja a web architektúráját

Zsadányi Pál, 2003. december 16. 11:23
A W3C webszabványosítási szervezet legutóbbi haladási jelentései közt érdekes színfoltnak tűnik az a leírás, ami a web struktúráját hivatott dokumentálni. Azt gondolná az ember, hogy ezt már biztos régen megírták, de koránt sincs minden dokumentálva a jelenlegi állapotról.

A W3C architektúra projekt háttere

A W3C Műszaki Architektúra Munkabizottsága (TAG - Technical Architecture Group) kiadvány sorozatot indít a web architektúrájának az összefoglalására. Munkájuk első kötete most készült el, címe: "Architecture of the World Wide Web". Bemutatására a pennszilvániai Philadelphiában tartott IDEAlliance XML 2003 konferenciát használták fel.

A W3C TAG munkacsoport 2004. március 5-éig kér bírálatokat a dokumentumról, amely lényegében a webtechnológia kialakulásának a történetét írja le. A dokumentum és a munkacsoport megszületésének a hátterében egy még 2001-ben felmerült igény állt. A W3C tagság akkor kérte a webarchitektúra definiálását célzó munka elindítását. Bár sok ilyen leírás született, egyik sem lépett föl a teljesség igényével, a meglévők pedig időben is eltérő, nem koherens állapotokat takarnak.

A TAG csoport vezetője, nem lehet meglepetés senkinek, a www technológia atyja, Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. A két évenként újra választott 9 fős bizottság többi tagja is aktív részese volt a technológia kialakításának, de különböző részterületeken. Az architektúra leírásban rögzítik, milyen utak és esetleg tévutak merültek föl, és merre célszerű engedni az architektúra fejlődését.

A három pillér: URI, HTTP és (X)HTML

Az első kötetről kiadott ismertető röviden összefoglalja a benne már rögzített legfontosabb koncepciókat. A dokumentum a WWW technológia legfontosabb három alappillérét a következőként fogalmazza meg: azonosítók (URI - Universal Resource Identifications), interaktív eszközök (protokollok: HTTP, SOAP stb.) és formátum kezelők (például HTML / XHTML, SVG vagy PNG stb.).

A dokumentum foglalkozik a web használatának a megoldási elveivel, valamint a fölmerülő problémák kezelési lehetőségeivel. Külön témaként tárgyalja a jövő generációt képező XML reprezentáció hozzáillesztését a korábbi HTML korszak tartalomkezelési eljárásaihoz, a zökkenőmentes átmenet biztosítására. [Nem kisebb problémát fog okozni persze az IP változatok összeillesztése sem, így például az IPv4-es és IPv6-os protokollok szerinti alagutak működtetése, de ez most ebbe a dokumentumba nem került bele.] És, persze, nem kisebb jelentősége van a webszervereken az adatbiztonság támogatásának.

Tim Berners-Lee a munka folytatásához tartotta szükségesnek az eddig összegyűjtött információk kiadását egy kötetben, hogy az további architektúra elemzési munkákhoz kézikönyvül szolgálhasson. Hisz a három alappillér leírása még messze nem oldja meg az összes webbel kapcsolatos problémát. Ennek szellemében a TAG a W3C állandó munkacsoportja marad.

A TAG munkacsoport jelenleg megválasztott tagsága a következő (címeik angolul):

- Paul Cotton, Chair of W3C XML Query Working Group and Member of the XML Protocol Working Group (Microsoft Corporation)

- Roy Fielding, Co-author of HTTP/1.1 (Day Consulting and Chairman of the Apache Software Foundation)

- David Orchard, Member of the W3C XML Core and XML Protocol Working Groups (BEA Systems)

- Norman Walsh, Member of the W3C XSL and XML Core Working Groups, and the URI Interest Group (Sun Microsystems)

- Stuart Williams, TAG Co-Chair and former Member of the W3C XML Protocol Working Group (Hewlett-Packard Company)

A W3C igazgatósága által felkért tagok (címeik szintén angolul):

- Tim Bray, Co-editor of W3C XML 1.0 (Antarcti.ca)

- Dan Connolly, Semantic Web developer, former W3C HTML Working Group Chair and XML Activity Lead (W3C)

- Chris Lilley, Chair, W3C SVG Working Group, and W3C Graphics Activity Lead (W3C)

A W3C konzorciumról

A W3C-t a webtechnológiák szabványosításának a kézben tartására hívták létre. Gondozója Amerikában az MIT műszaki egyetem CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) számítógép és mesterséges intelligencia laboratóriuma, Európában a francia ERCIM (European Research Consortium for Informatics and Mathematics) kutatóintézet, Japánban pedig a Keio University egyetem. Legalább 400 szervezet a tagja.