A VeriSign monopóliumellenes pert zúdított az ICANN nyakába

Zsadányi Pál, 2004. március 4. 00:20
Az adatvédelmi iparban közismert VeriSign cég beperelte az ICANN-t, a világháló névkiosztásáért felelős koordináló szervezetét, monopóliumi viselkedés miatt.
Az ügy előzménye, hogy az ICANN keresztbe tett, amikor a VeriSign új szolgáltatást akart bevezetni. Az ICANN még ki sem lábalt a nemzeti karakteres doménnevek elosztása kapcsán kitört lázongások bajaiból, és most újabb vihart kavart. Az ENSZ-fennhatóságú közintézmény helyzete egyre ingatagabb - de akkor ki tud majd koordinálni?

A CNET News oldalain Declan McCullagh, a hírportál vezető elemzője, a VeriSign-ICANN per kapcsán azt feszegeti, hogy a világháló életében alapvető problémák jelentkeznek, ha egy közintézmény akadályozhatja a műszaki fejlődést. Ha pedig az ICANN alkalmatlanná válik az eredeti feladatára, akkor ki tud egyáltalán egyensúlyozni az ipari és a tudományos szféra világhálós igényei között, amely manapság már egyébként is csak borotva élen táncolva végezhető?

A perhez a VeriSign most összegyűjtötte és csokorba kötötte az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) összes nagyobb nyilvánosságot kapott összeütközését az ipar és a világháló fő szereplőivel, és ez alapján terjesztette be a monopóliumellenes keresetét. Mert a problémája már koránt sem egyedi és véletlenül sem az első eset. A problémák általában az ipari és a tudományos világ érdekeinek az ütközésére vezethetők vissza.

A per kihatása ugyancsak jelentős, mert ennek nyomán egy sereg jogforrás hatóság kötelezheti az ICANN-t egy tökéletesen új struktúrájú működésre. A főbb érintettek: a felügyelő ENSZ, az USA kongresszusa és kereskedelmi minisztériuma. [Hosszú rágódás lesz, de már tényleg kéne valamit csinálni az ICANN-nal! - a cikkíró.]