BankNet Kft.: erős pozíció a SWIFT szolgáltatásban

Kovács Attila, 2004. április 21. 19:28
2004. első negyedévében végződött folyamat eredményeként a bank- és vállalatközi pénzügyi tranzakciós folyamatokat biztosító globális rendszer (Swift) átalakult. A rendszerért felelős belgiumi szervezet négy nagy adatkommunikációs világcégnek adta át az induló és érkező banki tranzakciók helyi továbbításának koordinálását. Az egyik ilyen vállalat az amerikai székhelyű, zárt IP alapú hálózatokat világszerte működtető Infonet, amelynek magyarországi partnere, a BankNet Kft. egyike lett a SWIFT tranzakciók lebonyolítására felkért cégeknek hazánkban. Mostanra a magyarországi ügyfelek mintegy 85%-a BankNet által üzemeltetett infrastruktúrán keresztül bonyolítja átutalásait.

A BankNet egy csomagban kínálja a SWIFT biztonságos hozzáférési végpontjait a magyarországi adatátviteli lehetőségek teljes skáláján 64 kbps-től, legyen az ADSL, ISDN vagy akár műholdas kapcsolat. A cég központi telephelyén az Infonet globális zárt IP alapú MPLS (Multi-Protocol Label Switching) hálózatára kapcsolódik, amely a SWIFT hollandiai, angliai és amerikai gerinchálózatára csatlakozik. Ezen csomópontok keresztül továbbítódnak a tranzakciós csomagok a pénzintézetek és a SWIFT központja között.

A BankNet 1995 óta szolgáltat internet-hozzáférést és kapcsolt szolgáltatásokat, az Internet Szolgáltatók Tanácsának alapító tagja. IP, Frame Relay, X.25 szolgáltatások is szerves részei kínálatunknak. További BankNet szolgáltatásként a kétirányú műholdas adatátviteli szolgáltatások, a magyarországi SWIFT szolgáltatás, ADSL Internet hozzáférés, illetve IP alapú telefónia (VoIP) említhető. A cég pozícióját a személyre szabott kivitelezés és olyan megoldások kínálata erősítette meg, amelyek rendhagyóak ezen a piacon.