A Sony digitális toll forradalmasíthatja az adatátvitelt

Milkovits Gábor, 2004. június 10. 21:20
A Sony kutatói olyan, úgynevezett digitális tollat fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy különféle tartalmakat vigyünk át egyik hordozható eszköz képernyőjéről egy másik eszközre.
A megoldás lényege, hogy a toll egy saját digitális azonosítóval van ellátva, amit az adott, hálózatra kapcsolt hordozható eszköz érzékel, illetve adatokat továbbít egy központi szervernek arról, hogy a felhasználó milyen tartalmat választott ki a képernyőről. Ezután, amikor a saját memóriával egyébként nem is rendelkező tollat egy másik, a szóban forgó szerverrel szintén kapcsolatban álló mobilkészülék képernyőjéhez érintjük és megnyomjuk a végét, a szerver a korábban kiválasztott fájlt, vagy szöveget elküldi a készülékre.

A Sony kutatói szerint a digitális toll elsősorban üzletembereknek és vezető beosztású vállalati alkalmazottaknak lehet hasznos, akik az új eszköz segítségével gyorsan és könnyedén oszthatnak meg egymással elektronikus névjegykártyákat, e-mail és internetes címeket, valamint egyéb hasznos információkat. Emellett digitális táblákra is rajzolhatnak a segítségével, úgy, hogy előzőleg színeket, ábrákat, vagy éppen teljes képeket választanak ki vele a mobil eszköz képernyőjéről.

A toll másik felhasználási területe a faliújság típusú közterületi kivetítőknél való alkalmazás lehet, ahol ahelyett, hogy a felhasználó laptopjával, PDA-jával, vagy okos telefonjával a hálózatra kapcsolódva használná azokat, a fájlokat inkább a digitális toll segítségével továbbítja saját képernyője és a kivetítő között. A Sony által kifejlesztett új eszköz valóban sokat ígér, ám a készülék működését bemutató bécsi demonstráció után volt olyan is, aki kételyének adott hangot, miszerint a találmány egyelőre nem egyéb, mint gyerekjáték.