IP-alapú hálózat-független adatátviteli technológiát próbált ki a Nokia és az NEC

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 16. 09:55
A Nokia és az NEC sikeresen befejezték egy olyan új internetes protokollon alapuló technológia tesztelését, amelynek révén különböző tartalmak oszthatók meg eltérő infrastruktúrán alapuló hálózatok és eszközök között.
A kísérlet során az IMS (IP Multimedia Subsystem) technológia segítségével VOIP beszélgetéseket folytattak, illetve gyors üzeneteket továbbítottak különböző típusú és más-más hálózaton működő terminálok között. Kalle Luukkainen a Nokia illetékese elmondta, hogy az IMS egy olyan, a Harmadik Generációs Együttműködési Projekt (3GPP) résztvevői által meghatározott szabvány, amely internetes protokoll révén lehetővé teszi az eltérő vezetékes és mobileszközök, például PC-k és mobiltelefonok közötti kommunikációt és adatátvitelt. Segítségével multimédiás tartalmak és fontos információk oszthatók meg egymással egyéni és csoportos szinten egyaránt. A technológia minden IP kapcsolatot támogató hálózati platformmal, így a GPRS, a WCDMA, a WLAN és az ADSL alkalmazásokkal egyaránt kompatibilis.

Luukkainen azt is elmondta, hogy az IMS szolgáltatások előmozdítására a Nokia a technológiához kapcsolódó szoftverfejlesztő eszközöket bocsát az azt igénylő társaságok rendelkezésére. Reményei szerint azzal, hogy gyakorlatilag bárki számára elérhetővé teszik ezeket az eszközöket, hozzájárulhatnak a sokrétű új típusú multimédiás szolgáltatások minél gyorsabb és minél szélesebb körű elterjedéséhez.