A Sony bemutatta következő generációs játékkonzolját, a PlayStation 3-at

Milkovits Gábor, 2005. május 17. 15:45
A bemutatóval egy időben azt is közölte a japán elektronikai óriáscég, hogy a készüléket a hamarosan kezdődő Los Angeles-i E3 kiállításon láthatja majd a közönség, illetve 2006 tavaszától már az üzletekben is kapható lesz.
Az IBM-mel közösen kifejlesztett, 3,2 GHz-es Power PC processzormag köré épített többmagos, az NVidia RSX grafikus chipjét is tartalmazó Cell csodalapkán kívül a PS3 számos más újdonságot is tartalmaz, amelyek java része már korábban nyilvánosságra került. Így például a játékgép kéklézeres Bluray optikai lemezmeghajtóval van felszerelve, illetve különféle 2,5”-es merevlemezes meghajtó-konfigurációkkal lesz elérhető. Ezen kívül egyszerre hét darab kézivezérlő is csatlakoztatható hozzá vezeték nélküli Bluetooth megoldás segítségével, valamint támogatja a digitális mozgóképes és zenei fájlok lejátszását, akár játék közben is. A beépített Ethernet port révén a játékosok szélessávon internetezhertnek a készülékről, szintén anélkül, hogy abba kellene hagyniuk a játékot.

Még számos részlet várat magára a PlayStation3-mal kapcsolatban, így például várható ára, illetve az első hozzá kapcsolódó játékprogramok. Ezek remélhetőleg az E3 kiállításon szintén ki fognak derülni. A Sony váltig hangsúlyozza a PS3 processzorának és más funkcióinak előnyeit a konkurens Microsoft XBox 360-as konzoljával szemben, ugyanakkor a mostani menetrend szerint úgy tűnik, hogy az XBox néhány hónappal korábban jelenhet meg a piacon, ami szintén nem elhanyagolható előny.