Az FBI bezáratta a Star Wars III-at jogtalanul terjesztő oldalt

Milkovits Gábor, 2005. május 26. 19:30
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) leállíttatta a BitTorrent fájlmegosztó technológiát használó Elite Torrents nevű weboldal működését, amiért azon keresztül illegálisan terjesztettek különféle zenei és filmes tartalmakat.
Az oldal legutóbb arról lett nevezetes, hogy onnan volt letölthető a hivatalos mozipremierrel nagyjából egy időben a Csillagok Háborúja sorozat legújabb epizódja. Az FBI legalább 10 ember ellen adott ki elfogatóparancsot az Egyesült Államokban azzal a gyanúval, hogy részt vettek az internetes oldal működtetésében, emellett pedig lefoglalta a csoport fő szerverét is. A webhelyre (http://www.elitetorrents.org/) látogatók most egy a hatóság által feltett vörös hátterű üzenettel találkozhatnak, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy annak üzemeltetői ellen nyomozás folyik szerzői jogok megsértése miatt. Az FBI gyanúja szerint egyébként a bezárás előtt legalább tízezren töltötték le az oldalról "A Sithek bosszúját". A helynek mintegy 133 ezer regisztrált látogatója, illetve tagja volt, akik a jogdíj megfizetése nélkül körülbelül 17 ezer különböző filmet, zenét és szoftvert terjesztettek a BitTorrent fájlmegosztó technológia segítségével.

Az FBI-nak ez az első akciója egy BitTorrent-alapú weboldal tevékenysége és fenntartói ellen, ám szóvivőjük világossá tette, hogy távlati céljuk minél több illegális tevékenységet folytató P2P hálózat bezárása. Az ilyen hálózatokon a felhasználók egy központi szerver, illetve egy a BitTorrent-hez hasonló P2P szoftver segítségével könnyedén megoszthatják egymással a merevlemezükön tárolt különféle tartalmakat. Magát a technológiát egyébként a filmipar és hanglemezkiadók bánatára egyelőre nem sikerült illegálisnak nyilvánítani, így marad a külön-külön nyomozás és jogi eljárás a törvénysértő tevékenységet folytató egyes oldalak fenntartói ellen.