Nagyobb teljesítményű Via processzorok olcsó noteszgépekbe

Milkovits Gábor, 2005. május 29. 21:03
A tajvani Via Technologies egy olyan processzort mutatott be C7 néven, amely a gyártó szerint lehetővé teszi majd 800 dollár alatti "vékony és könnyű" noteszgépek gyártását.
A C7-es lapka, amely a jövő heti tajpeji Computex kiállításon lesz először látható, kis mérete révén (felülete csupán 30 mm2) tud elsősorban olcsó lenni. Emellett energiatakarékossága is fontos szempont lehet: az 1 GHz-es modell maximális fogyasztása 3, az 1,6 GHz-esé 12, a 2 GHz-esé pedig 20 watt, ami alacsonyabb a versenytárs termékekénél. Richard Brown, a Via nemzetközi marketing-igazgatója elmondta, hogy a cég új processzorával már 800 dollár alatti áron is kaphatók lesznek majd a "vékony és könnyű" kategóriába tartozó noteszgépek. Az ilyen modellek ismertebb gyártóktól és Intel, vagy AMD processzorral általában 1000 dollárnál szoktak kezdődni, míg a legolcsóbb "fapados" laptopok ára úgy 650 dollár. A C7-es mégis egyfajta mérföldkő a cég történetében, mivel ez a lapka a korábbiakkal ellentétben nemcsak az árával lehet vonzó, de teljesítményben, illetve más mutatókban is felveszi a versenyt a konkurens termékekkel. Így az energiatakarékosság mellett például többféle biztonsági megoldással is rendelkezik, köztük a rendszerbénító DoS támadások ellen védő NX alkalmazással is. A processzor elődeivel ellentétben nem Tajvanon készül majd, hanem az IBM fogja 90 nm-es eljárással gyártani az Egyesült Államokban.

A Via C7-es lapka olcsóságának másik titka a csupán 256 KB saját memória: a cég illetékese szerint az 1GB körülbelül 5%-os teljesítménynövekedést eredményezne, az árat viszont a duplájára emelné. Az első modellek 6-8 héten belül kaphatók lesznek, először 1,5 és 1,8 GHz-es változatban, 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusszal. A 2 GHz-es/800 MHz-es verzió később jelenik majd meg, és egyelőre egyiknek az áráról sem lehet biztosat tudni.