A Microsoft 761 millió dollárral rendezte jogvitáját a RealNetworks-el

Milkovits Gábor, 2005. október 11. 20:48
A Microsoft bejelentette, hogy összességében mintegy 761 millió dollárt fizet a RealNetworks-nek cserében azért, hogy a médiaszoftvert gyártó cég visszavonja a szoftveróriás ellen beadott bírósági keresetét.
A Real Player médialejátszó szoftveréről ismert RealNetworks keresete az utolsó olyan nagyobb, a Microsoft ellen irányuló monopóliumellenes ügy volt, amelyben még nem született peren kívüli megállapodás. A Real versenyellenes magatartással vádolta a redmond-i céget, amiért az a Windows operációs rendszer részeként ingyenesen a felhasználók rendelkezésére bocsátotta a Windows Media Player szoftvert, kiszorítva ezzel a konkurens termékeket a piacról. Az utóbbi három év során a Microsoft sorra rendezte hasonló vitás ügyeit több amerikai állammal, az Európai Unióval, valamint olyan cégekkel, mint az IBM, a Time Warner, vagy a Sun. A RealNetworks-nek most 460 millió dollárt fizetnek ki közvetlen kártérítéskent, további 301 milliót pedig úgy, hogy az összeg a Microsoft MSN-en keresztül a Real-nek szerzett új ügyfelek számának arányában csökkenthető.

A Microsoft ugyanis az anyagi kompenzáció mellett több mint 18 hónapon át támogatni fogja a RealNetworks termékeinek fejlesztését és forgalmazását, amibe beletartozik az is, hogy MSN internetes hálózatán vállalja a Real Rhapsody nevű előfizetéses zeneletöltési szolgáltatásának promócióját. Ezen felül a szoftveróriás amellett is elkötelezte magát, hogy hosszú távon elérhetővé teszi Windows Media technológiáit a RealNetworks számára, hogy ezáltal is tökéletesíthessék lejátszójukat. A Real válaszgesztusként jelezte, hogy lépéseket fog tenni az MSN Search internetes kereső támogatására, illetve a két cég a jövőbeni technológiai együttműködésről is egyezséget kötött.