Közös kutatólaboratóriumot alapított az MIT és a Nokia

forrás Prim Online, 2005. november 16. 14:19
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma) és a Nokia Research Center a mobil számítógépes és kommunikációs csúcstechnológiák kifejlesztését célzó kutatási együttműködéséről számolt be.
A CSAIL és a Nokia új kutatóbázist hoz létre az MIT campus közelében. A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobil számítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

„Az informatikai és kommunikációs technológiák magánéletünk és munkánk minden területén kulcsszerephez jutnak” - mondta az MIT elnöke, Susan Hockfield. „Az MIT és a Nokia ezen területeken végzett hosszú távú kutatásai többek között a kézi készülékek új típusú felhasználására is kiterjednek. Az eredmények világszerte új kommunikációs lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitnak meg az emberek előtt.”

„A Nokiánál újszerű az egyetemekkel való ilyen jellegű együttműködés” - mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center igazgatója. „Az MIT és a Nokia mobil informatika és kommunikáció terén megszerzett együttes szakértelme azonban olyan eszközt ad a kezünkbe, amelynek segítségével hamarosan nagyszabású új elképzelésekkel és innovatív ötletekkel jelenhetünk meg a piacon.”

A Nokia Research Center Cambridge tevékenységének alapja egy olyan jövő-elképzelés, mely szerint a kisméretű kézi készülékek, például mobiltelefonok, az információ, a szolgáltatások, a perifériák, az érzékelők, és más berendezések „ökoszisztémájának” részévé válnak. A kutatások a más képességek mellett beszédet felismerő, új felhasználói felületeket vizsgálnak meg, áttekintik az új mobil számítógépes platformokat, többek között az alacsonyabb energiaigényű hardver platformokat és a vezeték nélküli kommunikációt, valamint új szoftverarchitektúrákat dolgoznak ki. A kutatók az információkezelés újfajta módszereivel is foglalkoznak: a szemantikus webtechnológiák – azaz a részben a CSAIL és a Nokia kutatóközpontjában kifejlesztett jelenlegi világháló kiterjesztései – révén a készülékek egyszerűbben és automatikusan felismerik az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat, adatokat és szolgáltatásokat.

A közös projektekben a közös ügyvezető bizottság irányításával körülbelül húsz MIT és ugyanennyi Nokia kutató vesz részt. A Nokia Research Centerben dolgozó Dr. James Hicks-et nevezték ki a Nokia Research Center Cambridge igazgatójává. A programigazgató Prof. Arvind Johnson, az informatikai és mérnöki tudományok professzora lesz.

Az új együttműködés azon a szoros kapcsolaton alapul, amely az MIT és a Nokia korábbi közös munkái során alakult ki. A Nokia legutóbb alapító tagként jelent meg az MIT Oxygen Alliance szervezetében. A 150 CSAIL kutató részvételével elindított kutatási projekt az emberek igényeire próbál választ adni, egy merőben új számítógépfajta kialakításával.

A Nokia Research Center Cambridge a Massachusetts államban található Cambridge-ben, a Kendall tér közelében, a CSAIL központjának közelében található majd. A kutatóközpont 2006. január elsején nyitja meg kapuit. Az első öt projekt tervei már elkészültek.

MIT/CSAIL

Az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) a Mesterséges Intelligencia Laboratórium (AI Lab) és az Informatikai Tudományok Laboratóriumának (LCS) összevonásával 2003. július elsején jött létre. A létrejött egység a villamosmérnöki és informatikai, a matematikai, az agyi és kognitív tudományi, az aeronautikai és asztronautikai, az óceánmérnöki, a Föld-, atmoszféra-, és bolygótudományi, valamint a biomérnöki kar, illetve a Harvard-MIT egészségügy-tudományi és technológiai karának közös laboratóriuma. A CSAIL emellett a World Wide Web Consortium székhelye is. A több mint 90 vezető kutatót és 800 tagot számláló CSAIL az MIT campus legnagyobb laboratóriuma.

A CSAIL legfontosabb feladata a számítógépek és a mesterséges intelligencia területén végzett sokrétű kutatás. A munka négy átfogó területen zajlik: 1) Architektúrák, rendszerek, és hálózatok, 2) Elmélet, 3) Nyelv, tanulás, jövőkép, és grafika, illetve 4) Fizikai, biológiai, és informatikai rendszerek.

Az elmúlt négy évtized folyamán a CSAIL és elődjeinek tagjai számos felfedezést tettek a számítógép-tudomány és informatika területén, többek között ezekből a laboratóriumból származik az időmegosztás, a nyilvános kódtitkosítás, a bitmapped kijelzők, a TCP/IP, a személyes munkaállomások, a web-szabványok, a számítógépek jövőjéről alkotott elképzelések, a számítógép számára felismerhető beszéd, és a robotika ötlete. A CSAIL kutatói közül tizenheten tagjai az Egyesült Államok Tudományos és Mérnöki Akadémiájának, hatan kapták meg a MacArthur Alapítvány Genius díját, négyen a Turing díjat, ketten a Japan díjat, és további tudósok munkáját Millennium Technology díjjal ismerték el. A CSAIL-ról származó technológiák gyakran induló (startup) cégek révén terjednek el, ilyen vállalat volt az Akamai, a Cognex, az iRobot, az OpenMarket, az RSA Data Security, a Silicon Spice, vagy a SpeechWorks.