7%-ot estek az amerikai CD-eladások

Milkovits Gábor, 2006. január 1. 16:22
A Nielsen Soundscan legfrissebb adatai szerint idén Amerikában 7 százalékkal visszaestek a CD-eladások a 2004-esekhez képest, a legális internetes zeneletöltések száma pedig ugyanakkor közel a másfélszeresével emelkedett.
Az idei évben 602,2 millió darab CD-t (illetve kb. 5%-ban műsoros kazettát és vynil lemezt) hoztak forgalomba az Egyesült Államokban, szemben a tavalyi 650,8 millióval. A legnépszerűbb előadók Mariah Carey és 50 Cent voltak, 4,8 illetve 4,6 milliós példányszámmal. A fizetős internetes zeneszám-letöltések száma eközben elérte a 332,7 milliót, ami 148%-kal haladja meg az előző évi adatokat. A legnagyobb felfutás a karácsony előtti időszakban volt tapasztalható, amikor rekordmennyiségű, 9,6 millió számot töltöttek le egy hét alatt.

A zenei DVD-k forgalma még a CD-kénél is nagyobb mértékben, 23%-ot zuhant egy év alatt, ami a zeneipar számára, ha lehet még kiábrándítóbb. A Nielsen adatai nem tartalmazzák a karácsony utáni, utolsó hét számait, amelyek csekély mértékben még változtathatnak a statisztikán.