Szupergyors internet-kávézó Angliában

Milkovits Gábor, 2006. június 29. 09:18
A Cornwall-i Goonhilly műholdvevő állomás nyilvános internet-kávézójában elméletileg akár 100 megabit/s-os letöltéseket is igénybe vehetnek a betérő vendégek, ráadásul ingyenesen.
Ez a sebesség lehetővé tenné az Encyclopaedia Britannica DVD változatának letöltését alig 15 perc alatt, a maga százezer szócikkével, 19 ezer képes illusztrációjával, valamint 629 videoklipjével és hangos mellékletével. Ugyanez egy átlagos szélessávú kapcsolattal mintegy öt órát venne igénybe. A helyet egyébként hivatalosan diákok, a Helston Community College-ban tanuló és mindössze 17 esztendős Chloe Smith és James Evans nyitották meg.

A Goonhilly helyszín persze nem véletlen, itt van ugyanis a brit sziget legjelentősebb telekommunikációs központja, összesen 61 műholdvevő óriástányérral, amelyek nemzetközi telefonhívások, tv-adások és adatok tömegét kezelik minden percben. Az Arthur nevű, először épült tányérantenna fogadta 1962-ben az első Amerikából Nagy-Britanniába sugárzott televíziós jelet. A kivételes infrastruktúrát felismerve a British Telecom távközlési óriásvállalat biztosított lehetőséget a rendhagyó kávézó megnyitására, saját globális internetes hálózatának a vendégek rendelkezésére bocsátásával.