Web-cenzúrát megkerülő szoftver

Milkovits Gábor, 2006. november 28. 10:07
A Toronto-i Egyetem Citizen Lab kutatócsoportja egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel kikerülhető az egyes országokban elharapódzó online cenzúra.
A „psiphon” elnevezésű alkalmazás révén egy kódolt kapcsolatot hozható létre a számítógép és egy proxy szerver között, amelyből a helyi internet-szolgáltató, illetve az őt felügyelő állami cenzor csupán annyit érzékel, hogy a felhasználó egy másik géphez kapcsolódik, ám a látogatott weboldalakról nem tud információt szerezni. A szoftver úgy juthat el az internet szabadságát korlátozó országokba, hogy kívülről e-mailben egy egyedi webcímet, illetve jelszavakat küldenek a netezőknek, amelyek segítségével létrehozhatják a már említett kapcsolatot.

A szoftver kifejlesztői szerint kicsi az esélye annak, hogy az állami szervek sikeresen felléphessenek a szoftver használói ellen, azonban mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy egyes esetekben használatával megsérthetik hazájuk törvényeit. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet szerint napjainkban 13 országban korlátozzák az internet szabadságát, köztük Kínában, Vietnamban, valamint Iránban. Az ingyenes psiphon szoftver december 1-jétől lesz világszerte elérhető.