Amatőr fotósból sajtófotós? A Yahoo és a Reuters szerint mi sem egyszerűbb

Széles Csongor, 2006. december 11. 12:34
A Yahoo és a Reuters a New York Timesnak elmondta, hogy egy új kísérleti weboldalt szándékoznak beindítani, amely akár többmillió amatőr fotóst is sajtóssá emelhet. A weboldalon a nagyközönség által beküldött, fontosabb eseményeket megörökítő fényképeket és videoklippeket tárolnák.
A beküldött fotók és videoanyagok a Reuters.com-ra és a Yahoo News-ra is felkerülhetnek. A Reuters azt is elmondta, hogy a jövő évtől kezdődően a beküldött anyagok egy részét terjeszteni fogja a nyomtatásban megjelenő, az internetes vagy a televíziós média számára is, és azt reméli, sikerülni fog egy olyan szolgáltatást is beindítani, amely keretében kizárólag a felhasználók által beküldött anyagokat forgalmaznák.

Több hírügynökségnél bejáratott gyakorlat már, hogy az amatőrök által készített kép- és videóanyagokkal egészítik ki az eseménybeszámolóikat, mint például a londoni metrórobbantás vagy az Ázsiai cunami esetében. A Yahoo News hírillusztrációként egy ideje szintén igénybe veszi a Flickr-re feltöltött fotókat.

A felhasználók a Yahoora a You Witness News weboldalon tölthetik fel fotóikat vagy videóikat, amelyek a Flickr-en, valamint egy ahhoz hasonló videós weboldalra kerülnek. A Reuters és a Yahoo szerkesztői együttesen válogatják ki az értékes anyagot, és a témába vágó cikkekbe illesztik, ugyanezt teszik a profi fotósok és operatőrök munkáival is.

A felhasználók és a profik között mégis lesz különbség: a Yahoo és a Reuters weboldalán megjelenő amatőr felvételekért nem fognak egy fillért sem fizetni. Csak akkor fizetnek az amatőr felvételekért, ha azokat a Reuters kliensei megvásárolják. A díjszabásról még nem döntött a hírügynökség, de valószínűleg az alapár eléggé kicsi lesz, és inkább azoknak fizetnének többet, akik a fontosabb eseményeket örökítik meg és a kizárólagoság jogát is eladnák a hírügynökségnek.