Kiemelkedő évet zárt a Symbian

Milkovits Gábor, 2007. február 14. 08:01
A piacvezető mobiltelefonos operációs rendszer tavaly különösen jól szerepelt, a különféle Symbian-alapú modellek száma például közel megkétszereződött.
A nagy mobiltelefon-gyártók összefogásából született szoftvercég illetékesei a barcelonai 3GSM kiállításon ismertették a 2006-os mutatókat. Ezek szerint míg 2005-ben még csupán 60, addig tavaly már 108 olyan új mobiltelefon-típust dobtak világszerte piacra, amely Symbian operációs rendszerrel van ellátva. Az összes eladott Symbian-alapú mobiltelefon száma eközben elérte a 110 milliót. Ezzel a Symbian toronymagasan vezet riválisai, a Windows Mobile és a Linux előtt, azonban a piacban még mindig jelentős lehetőségek rejlenek. A fő versenytárs Microsoft ráadásul éppen most jelentette meg legújabb mobilszoftverét, a Windows Mobile 6-ot.

Előrejelzések szerint a Symbian és általában a mobilszoftverek forgalma idén még a tavalyinál is nagyobb növekedést fog produkálni, elsősorban az okostelefonok eladásainak ugrásszerű növekedése miatt – 2010-ig mintegy 250 millió darab értékesítésére számítanak. 2007-ben ugyanis megjelenhetnek a piacon a 100 dollár körüli árú okostelefonok, és a 3G, illetve a HSDPA szuper 3G mobiltelefonos adatátviteli szolgáltatások, például a mobiltévé is jóval gyorsabban fognak terjedni a fejlett térségekben, mint a megelőző években.