Az Nvidia szuperszámítógépet aktivál a PC-ben

Széll Zoltán, 2007. február 19. 16:07
Mit szólnának a felhasználók, ha PC-jüket teraflops teljesítményű szuperszámítógéppé alakíthatnák? Ez az átalakítás ma már két grafikus kártyával és programozással megoldható. Ezekkel az eszközökkel a PC olyan teljesítményre lesz képes, mint 10 000 processzorral 10 évvel ezelőtt.
Az Nvidia kibocsátotta a ’CUDA’ szoftverfejlesztő készlet első nyilvános változatát, amely jelenleg sajnos csak korlátozott számban kapható és csak fejlesztők vásárolhatják. A vállalat képviselője a szoftver kibocsátása alkalmából elmondta, hogy a szoftver lehetővé teszi a hozzáférést a GeForce grafikus kártya 128/96 magjának lebegőpontos képességéhez, nemcsak a grafikushoz. Ezzel a sok lebegőpontos számítást igénylő alkalmazások futtathatók lesznek az új Nvidia grafikus kártyákat tartalmazó PC-ken.

A technológia kompatíbilis a 8800 sorozatú grafikus kártyákkal, amelyek becsült lebegőpontos csúcsteljesítménye 520GFLOPS. Ez a teljesítmény az Nvidia SLI híd használatával lehetővé teszi a TFLOPS asztali rendszerek építését.

Andy Keane, a NVIDIA professzionális termékek vezérigazgatója elmondta, hogy az érdeklődők a CUDA készletet és ezzel együtt a kártya programozásához szükséges ismereteket is megkaphatják. A technológia a C-nyelven alapul és az első C kompájler (fordító) a GPU-hoz.

A CUDA megengedi a hagyományos GPU adatfolyam számítás korlátjainak feloldását a GPU funkcióinak kiterjesztésével a címzéshez, ami lehetővé teszi a matematika intenzív problémák széles tartományának megoldását. A hagyományos alkalmazásoknak nincs szükségük arra, hogy a GPU további hatalmas teljesítményéhez hozzáférjenek. Ezzel szemben a CUDA segíti a szeizmikus modell alkalmazások gyorsítását, a pénzügyi modellek feldolgozását, valamint a folyadékok dinamikájának gyorsabb vizsgálatát.

A grafikus kártyák képesek szimulálni a neuron cellákat, a mobiltelefon hullámok viselkedésmódját, és áttörést hozhatnak a gyógyászatban is. Például a technológia utat tör a valós idejű röntgenképek felé, amelyek segítik az orvosokat a pontosabb diagnózisban, és hamarosan megjelenhetnek a 3D képek is.

Mégis mielőtt a CUDA és a GPU belép a szuperszámítógépek területére, a vállalatnak több akadályt kell leküzdeni. Összehasonlításképpen: a hagyományos lebegőpontos gyorsítók, mint például a Clearspeed CSX600 lebegőpontos gyorsítót tartalmazó grafikus kártyák csak a 32 bites egyszeres pontossággal képesek az adatokat feldolgozni az igényelt 64 bites kétszeres helyett. Ez a korlát az Intel most bemutatott 80 magos ’TFLOPS’ lapkáján is megtalálható. Az év második felében bevezetésre kerülő Nvidia grafikus kártyák 64 bites eredményeket produkálnak.