Internetes telefonhívások Sony PSP-vel

Milkovits Gábor, 2007. május 23. 20:31
A British Telecom egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel a Sony PSP-tulajdonosok internetalapú telefonhívásokat bonyolíthatnak majd, a hamarosan piacra kerülő tartozék kamera és mikrofon segítségével.
A kameráról már korábban beszámoltunk, akkor azonban még nem lehetett sejteni, hogy a képrögzítésen kívül videotelefonálásra is tervezték. Az alkalmazás ugyanakkor logikusnak tűnik, főleg, hogy a WiFi-képes készüléken a VoIP telefonálásnak nincs műszaki akadálya. A BT az augusztusi lipcsei videojáték-kiállításon mutatja be részletesen a szolgáltatást, amely először értelemszerűen Nagy-Britanniában lesz elérhető. A brit távközlési óriás a későbbiekben viszont más szolgáltatóknak is rendelkezésére kívánja bocsátani a technológiát, mintegy 100 országban.

A BT PSP-szoftvere nem az első hordozható játékgépre fejlesztett VoIP alkalmazás. A Nintendo még 2005-ben kidolgozta a DSpeak elnevezésű szoftvert a szintén WiFi-képes DS-hez, amelynek képernyőjén videotelefonálás híján valamilyen játékkarakter (pl. Mario) imitálta a szájmozgást. A szoftvert ugyanakkor soha nem bocsátották kereskedelmi forgalomba, most pedig kérdés, hogy a Sony lépésére hogyan reagálnak majd.