Forráskódot tett közzé a Microsoft

forrás Prim Online, 2007. június 15. 12:01

A Microsoft elérhetővé tette a Microsoft Research által kifejezetten az AIDS elleni vakcina kutatásának és előállításának támogatására kifejlesztett szoftvereszközök forráskódját.

Négy eszköz forráskódja már most ingyenesen elérhető a CodePlex nevű online portálon, amelyet 2006-ban a Microsoft azért hozott létre, hogy előremozdítsa az együttműködésen alapuló szoftverfejlesztési projekteket, és forráskódokat osszon meg a Microsoft Shared Source Initiative (Microsoft Megosztott Forráskód Kezdeményezés) keretein belül. Az eszközök és a forráskódok megosztása szerves része a Microsoft informatikával támogatott kutatás kezdeményezésének, amely egy, kifejezetten a tudományos közösségekkel való együttműködés elősegítésére létrehozott vállalaton belüli kezdeményezés.

A szoftvereszközöket kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy segítsék az AIDS-kutatókat a számítástechnikában rejlő lehetőségek kiaknázásában, és hogy minél gyorsabban kutathassák fel egy hatékony sejtes vakcina legfontosabb alkotóelemeit. A Microsoft kutatói 2005-ben kezdtek el az AIDS kutatással foglalkozni, miután felfedezték, hogy a mesterséges intelligencia gépi tanulás ágához kapcsolható technológia, beleértve a spamszűrés egyes módszereit, a vakcinakutatáshoz is hasznos alkalmazásokat tartalmaz. Ezek az alkalmazások olyan technológiákat ötvöznek, mint a grafikus modellezés és egyéb gépi tanulási technikák, amelyek képesek a HIV - az AIDS-et okozó vírus - több ezer törzsének átvizsgálására, annak érdekében, hogy megtalálják azt a genetikai mintát, amely segítségével a páciensek immunrendszerét erősítik fel, hogy az le tudja győzni a vírust. Az ezen eszközök által generált elemzések extra tudással látják el az AIDS kutatókat, hogy azok hipotéziseket tudjanak felállítani a HIV vírus fejlődéséről, illetve arról, milyen hatással van az emberi immunrendszerre, és hol helyezkedhetnek el a vírus epitópjai. Ezek ismeretében a kutatók képesek lesznek egy hatékony HIV elleni vakcina előállítására. 

Az azóta eltelt két év alatt a Microsoft kutatólaborjaiban egy tucat Microsoft kutató, doktorandusz és gyakornok vett részt az AIDS-kutatásban, akik kutatóorvosokkal, tudósokkal és más HIV-kutatókkal dolgoztak együtt világszerte.