Mac-rendszereket támadó veszélyes trójai

Genda Csongor Zoltán, 2007. november 1. 20:02

A napokban felütötte a fejét az interneten egy olyan kártevő, amely valós veszélyt jelent a Macintosh-felhasználók számára.

Az Intego biztonsági megoldásokat szállító cég OSX.RSPlug.A néven jegyezte be azt a trójai programot, amely főképpen pornóoldalakon keresztül terjed. A vírus videókodeknek álcázza magát, és ingyenes felnőtt-tartalmakkal kecsegteti az internetezőket. Egyes szakértők szerint viszonylag könnyen el lehet távolítani a rosszindulatú programot a megfertőzött rendszerről, a SecurityFocus munkatársai viszont úgy vélik, ez az első komolyabb Mac OS ellen irányuló támadása a hackereknek. Az Apple operációs rendszereit ez idáig nem vették célba a vírusírók az alacsony piaci részesedés miatt, az utóbbi időben bekövetkezett rohamos terjedésnek köszönhetően és a Leopard sikere láttán azonban most úgy tűnik, már látnak fantáziát a Mac OS-ben is az internetes bűnözők.

A biztonságspecialisták elmondása szerint az OSX.RSPlug.A egy eredetileg a Windows rendszerekre kiélezett vírus Mac OS-re átírt változata.