Csúszik a Nokia N-gage, a Warner pedig problémázik a zeneáruház miatt

Milkovits Gábor, 2007. november 3. 20:07

Problémák adódtak a Nokia új Ovi márkaneve alá tartozó online szolgáltatásokkal kapcsolatban, miután szoftverproblémák miatt késik az N-gage játékplatform, a Warner Music pedig egyelőre visszatartja dalait a mobil zeneáruházból.

Kari Tuutti, a Nokia szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az N-gage esetében a szoftvertesztelés húzódott el a vártnál tovább, ám az online játékszolgáltatás végül is pár hetes csúszással, decemberben startol. A társaság augusztusban nagy sajtónyilvánosság előtt mutatta be a platformot, amelynek globális premierjét akkor novemberre ígérték.

A másik Ovi-terméket érintő gond az, hogy a Warner Music egyelőre nem bocsátja a Nokia zeneáruház rendelkezésére az érdekeltségébe tartozó zeneszámokat, részben mivel aggályosnak tartja a Nokia Mosh fájlcserélő oldalán zajló, általa illegálisnak minősített zeneletöltéseket. A finn székhelyű mobilóriás álláspontja szerint már eddig is igen sokat megtettek a Mosh-on megosztott tartalmak esetében a szerzői jogok védelmében, így például az Audible Magic szoftverével vizsgálják és szűrik a fájlokat a feltöltés előtt.

A cég reméli, hogy a Universal, a Sony BMG és az EMI mellett a Warner-t is hamarosan sikerül megnyerniük a nagy kiadók közül. A Nokia az első mobiltelefon-gyártó, amely a készülékekről is elérhető online zeneáruházat indított, egyelőre Nagy-Britanniában. A szolgáltatást még az idén ki szeretnék terjeszteni Németországra, Franciaországra és Spanyolországra.