100 GB-os memóriacsipet fejleszt egy amerikai cég

Milkovits Gábor, 2008. január 23. 20:02

A kaliforniai Szilícium-völgyben működő Nanochip nevű cég egy olyan memórialapkán dolgozik, amely egy speciális technológia révén akár 100 GB adatot tud majd tárolni egyetlen csipen.

A Nanochip terve az úgynevezett „Mikro-elektro-mechanikus rendszeren” alapul. Ennek lényege nagyjából az, hogy a memóriacsipet alkotó két lapka egyike miniatűr, kevesebb mint 25 mikrométer átmérőjű szondák ezreit tartalmazza, amelyek elektromos töltéssel ruházzák fel a valódi adathordozó médiumként funkcionáló másik lapka felületét. Mivel a szondák mozgathatók, gyakorlatilag a teljes felületet tele tudják írni adatokkal. Fontos tényező, hogy a csipek előállításához nincs szükség különleges alapanyagokra vagy eljárásokra, tökéletesen megfelelnek az akár 1 mikronos félvezetők, azaz a költségek alacsonyan tarthatók.

A MEMS technológia már vagy egy évtizede a kutatások homlokterében van, azonban mindeddig nem sikerült megbízhatóan működő prototípust kifejleszteni. Most azonban úgy tűnik, hogy végre az iparág is fantáziát lát a dologban, mivel az Intel processzorgyártóhoz tartozó Intel Capital 14 millió dollárt fektetett be a fejlesztésbe. A lehetőségek szinte korlátlanok, mivel elméletileg akár 1 TB adat is bepréselhető a mindössze néhány milliméter átmérőjű lapkába.