IBM Lotus mobiltelefonra

Milkovits Gábor, 2008. március 22. 20:00

Az IBM kiadta Lotus Expeditor fejlesztői eszközcsomagját, amelynek segítségével szoftverszakemberek alkalmazásokat kreálhatnak mobiltelefonokhoz.

Az Expeditor lényege, hogy olyan szoftvereket lehet kidolgozni a segítségével, amelyek egyetlen alkalmazásban egyesítenek a hagyományos és a webalapú elemeket, ezekből akár többet is egyszerre. Példa lehet erre, ha mondjuk egy kezelőfelületről érhető el a szervező és azonnali üzenetküldő szolgáltatás, illetve a közösségi oldalhoz tartozó alkalmazások. Az IBM példákat is bemutatott egy nyaralástervező és egy mobil turistainformációs szoftver képében. További előny, hogy a Lotus Expeditorral tervezett megoldások úgy frissülnek automatikusan, hogy eközben nem szakítják meg a mobiltelefon működését, például a hívást vagy az üzenetküldést.

Az IBM Lotus Expeditor a hivatalos közlemény szerint a web 2.0 alkalmazások új generációját juttatja el a mobilfelhasználókhoz. Részletes bemutatót néhány nap múlva tervez az IBM, a kaliforniai Santa Clarában megrendezésre kerülő Eclipsecon konferencián.