Új Intel megoldás a 10Gbps Ethernet széles körű elterjesztéséhez

Széll Zoltán, 2008. május 4. 16:22

Az Intel az Interop 2008 (Nevada, Las Vegas) konferencián és kiállításon bejelentette, hogy a 10 Gigabit Ethernet technológia széles körű elterjedésének útjából elhárult az akadály és sok helyen adoptálható lesz. Ez a nagy sávszélességű adatátviteli technológia rövid időn belül megjelenhet a nagy tárolóhálózatokban és az adatközpontokban.

Eddig a 10Gb Ethernet széles körű elterjedését elsősorban magas ára akadályozta. Most a konferencián és kiállításon az Intel olyan szerver adaptert mutatott be, amely a 10Gbps sebességű adatátvitelt szabványos rézkábelen keresztül is lehetővé teszi. Ez sokkal olcsóbb megoldás, mint a drága üvegszálas optikai kábel.

Az Intel új kétsebességes 10GBASE-T adapter mind az 1GbE, mint a 10GbE sebességű adatátvitelt támogatja. A ’10 Gigabit AT Server Adapter’ csak rövid távolságú - max. 100 méter - hálózati átvitelt biztosít  a CAT 6a kábelen keresztül és mindössze 55 métert a CAT 6 kábelen keresztül.

Az Intel június végén kezdi az új szerveradapter szállítását, amelynek ára 1000 dollár lesz. A Dell elsőként kezdi meg az Intel 10 Gigabit AT Server Adapterek szállítását a PowerEdge terméksorban. Ugyancsak júniusban lesz kapható az Intel ’10Gb AF DA Dual Port’ szerveradapter is, amelyet a gyártó áprilisban jelentett be.