MTV: olimpia HD-ben

forrás Prim Online, 2008. május 25. 17:29

Az Albacomp Zrt. a Magyar Televízió gyorsított meghívásos közbeszerzési pályázatán nyerte el a jogot a pekingi olimpia közvetítés infrastruktúrájának bérbeadására. A komplett stúdiót először Magyarországon szerelik össze, és a televíziós munkatársak képzése után szállítják Pekingbe. Az MTV munkatársai az olimpia ideje alatt ebből a stúdióból koordinálják a hazai közvetítést. A projektben több hazai vállalat működik közre az Albacomp vezetésével. A projekt külföldi partnere az Alfacam, amely a 2008-as pekingi olimpiai játékok hivatalos közvetítő partnere is egyben.

A székesfehérvári vállalatot 3 pályázó közül választotta ki az MTV. A közbeszerzés értéke bruttó 255,6 millió forint. A komplett stúdió kiépítésében és szállításában több magyar vállalat vesz részt, és a hazai közszolgálati televízió saját eszközeit is integrálni kell a rendszerbe, amelyet az Albacomp szakemberei végeznek el. Az Albacomp Zrt. és a HP Magyarország Kft. közötti stratégiai partnerség keretében, az alkalmazott technológia informatikai infrastruktúráját HP szerverekkel oldják meg.

A projekt során az Albacomp nem kisebb nemzetközi partnerrel dolgozik együtt, mint a belga székhelyű Alfacam vállalat, amely a 2008-as pekingi olimpiai játékok hivatalos közvetítő partnere. A cég 18 közvetítő kocsival, több mint 100 szakemberrel és 240 HD kamerával a játékok 90%-át közvetíti. Az 1987-ben létrejött cég technológiája mindig az élmezőnyt képviselte. A HD technológiát a világon elsőként használták közvetítések rögzítésére, 2004-ben ők használták először a HD „superslomo” kamerákat és az ő nevükhöz fűződik az első háromdimenziós HD koncert felvétel is.