kormanyszovivo.hu: mi került ezen a portálon 200 millió forintba?

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 22. 16:41

Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője - parlamenti nyári szünet lévén - írásbeli kérdést intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy hozzák nyilvánosságra a 200 millió forintot felemésztő "kormányzati luxusportál" szerződéseit és pályázatát. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint nem önmagában a két honlap került 200 millió forintba, hanem egy informatikai rendszer megvalósítása, amelyre közbeszerzési pályázat alapján választották ki a beszállítókat. Az MDF politikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt arról beszélt: a "horribilis összeg" fejében szegényes internetes portál jött létre.

Ennyi pénzből azt is meg lehetett volna oldani, hogy egy webkamera segítségével akár egy debreceni, akár egy putnoki újságíró bekapcsolódjék a kormányszóvivői tájékoztatóba, és mind kérdése, mind az arra adott válasz látható és hallható legyen.

Pettkó András választ vár arra is, hogy a hivatal miért fizetett sok pénzt egy ingyenesen is beszerezhető szoftverért. Elgondolkodtatónak tartja, hogy a kormányzati luxusportálbotrány kirobbanása másnapján egy blogger másfél óra alatt nulla forintból hozott létre egy honlapot, melyen több tartalom volt, mint a 200 millióból félkészre "sikerült" kormányszóvivői honlap.

A politikus a kormanyszovivo.hu beruházását összehasonlította a bankok portáljaival, amelyek szerinte sokkal kevesebbe kerültek, holott egy pénzintézet számítógépes rendszere szuperbiztonságos számlavezető- és levelezőrendszert, telefonos és internetes terminálokat is tartalmaz.

Az írásbeli kérdésre a kormányfőnek 15 napon belül választ kell adnia a törvény szerint - tette hozzá Pettkó András.