Nem kapkodják a Blu-ray eszközöket

Genda Csongor Zoltán, 2008. augusztus 8. 21:25

A HD-háború eldőlt, győztes azonban még sincs, ugyanis a fogyasztók nem mutatnak nagy érdeklődést a Blu-ray formátumot támogató készülékek iránt.

A Blu-ray tábor fényes győzelmet aratott a HD-DVD fölött, ám ennek ellenére sincs okuk az ünneplésre, hiszen a kereskedők nem számolnak be jelentős forgalomnövekedésről, mintha a vásárlókban nem tudatosult volna, hogy ez a szabvány a jövő - olvasható az ABI Research piackutató legfrissebb jelentésében. A felmérésben részt vevő ezer megkérdezettnek több mint a fele azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem foglalkoztatja őket a Blu-ray, és csupán a válaszadók 23%-a jelentette ki, hogy venni fog egy a formátumát támogató lejátszót, azonban erre valamikor jövőre kerítenek sort.

A képminőséget illetően a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a Blu-ray sokkal jobb minőséget garantál, mint a DVD, 40% viszont csupán csekélyke különbséget észlel. A piackutatók álláspontja szerint a fogyasztók azért tartózkodnak a kéklézeres megoldástól, mert az egyelőre iszonyúan drága, másrészt pedig a vöröslézeres lejátszókhoz képest a minőségjavulás nem annyira látványos, mint annak idején a VHS és a DVD között.