Teljesen felszerelt Atom barebone a Shuttle-től

Kiss Ádám Zoltán, 2008. október 9. 10:10

A lecsupaszított rendszerek kedvelőinek szánta a gyártó ezt az egyszerű, kis energia- és helyigényű Intel Atom processzorra épülő gépet, mely dupla rétegű DVD-meghajtóval is rendelkezik.

Az Intel szuperolcsó és nagyon kis energiát fogyasztó processzora laposan felkavarta a noteszgépek piacát, de mint mára láthatóvá vált, az asztali gépekét is. Az egyszerűbb, például szövegszerkesztési és böngészési igényeket könnyedén kielégíti az Intel eredetileg csak hordozható gépekbe szánt központi egysége. A Shuttle-újdonság egy nem rég megjelent társmodellt egészít ki.

Az X27 barebone egy ilyen belső egységek befogadására képes váz volt, ám memória és egyéb tartozékok nélkül, csak alaplappal és táppal. A most kiadott X2700N nevében is jelzi, hogy az X27 rokona, ám immáron teljes felszereltséggel, ami ebben az esetben a konkurencia jó részétől eltérően egy dupla lemezek írására is képes DVD-egységet is magába foglal az elmozdítható takarólemezek alatt. Ehhez csatlakozik az 1,66 GHz-es Atom 230, 1 GB DDR2 RAM, egy 120 GB-os winchester és az Intel GMA950-es integrált grafikus magja. A Linuxszal érkező gép Ethernet, 802.11b/g WiFi képes és ára 379 dollár, ami tudásához képest nem is sok, összehasonlítva az X27 189 dollárjával.

A jövőben egyre több ilyen asztali Atom alapú nettop megjelenésére számíthatunk, különösen miután már érkeznek a kétmagos Atom processzorok is, melyek továbbra is visszafogott áramfogyasztás mellett várhatóan már komolyabb feladatok elvégzésére is képesek  lesznek.