Tegra-alapú Microsoft okostelefon?

Milkovits Gábor, 2008. november 25. 08:29

A Microsoft egyes sajtóértesülések szerint saját okostelefont, vagy legalábbis a Windows Mobile operációs rendszer alá tervezett hardverplatformot fejleszt, amely az nVidia új Tegra csipjein alapul.

Az Inquirer online magazin értesülése alapján a szóban forgó processzor minden valószínűség szerint az nVidia APX 2500 lesz, amely elméletileg 720p felbontású mozgóképlejátszást és 3D megjelenítést biztosít a leendő készülékeknek. A jól értesült szerzők azt is tudni vélik, hogy a Microsoft februárban, a 2009-es 3GSM kongresszuson tervezi bemutatni az okostelefont. A Microsoft ugyanakkor mindeddig több alkalommal is tagadta, hogy saját mobiltelefon forgalmazását tervezi, azt azonban egyes szakértők így is elképzelhetőnek tartják, hogy a cég egységes hardverplatformot dolgozna ki a jövő Windows Mobile készülékei számára, valami olyasmit, mint amilyen az Intel Centrino a laptopoknál.

Az Inquirer hírforrásai viszont egyértelműen egy Microsoft-készülékről beszélnek; a szoftvercéget állítólag éppen az Apple iPhone sikere inspirálja arra, hogy maga is egy saját okostelefonnal rukkoljon elő, ezáltal szorosabb ellenőrzést szerezve szoftver és hardver felett egyaránt. Más kérdés, hogy annak idején ugyanez ösztönözhette a Zune létrejöttét is, vagyis a tény, hogy a Windows Media DRM más gyártók lejátszóin nem bizonyult eléggé versenyképesnek az iPod-dal szemben, ám később kiderült, hogy a Zune-on sem az.