20 ezer főt bocsát el az NEC

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 30. 17:06

Eddig is érkeztek hírek riasztó mértékű többezres elbocsátásokról az IT szektorban, ám a japán elektronikai óriás most bejelentett 20 ezres létszámleépítése minden bizonnyal a jelenlegi csúcstartó.

Az NEC Japán egyik legnagyobb elektronikával foglalkozó cége, ám még így is meglepő a 20 000-es szám. A cég természetesen a most már hatásaiban is egyre jobban körvonalazódó gazdasági világválságra utal indoklásában. A vállalat Japánban 9500 főt biztosan elbocsát, gyárakat zár be, és vagy 500 főt korkedvezményes nyugdíjjal küld el. A termelőegységek bezárása a világ többi részét is érinti, mintegy 10 ezerre tehető a külföldi alkalmazottak leépítése.

Az NEC nem tett közzé részleteket arról, hogy pontosan mely részlegeknél, és mikor kezdődik az alkalmazottak elbocsátása, de nem véletlen, hogy a pénzügyi adatok nyilvánosságra hozásakor jelentették be a változásokat. A vállalat 166 millió dollárnyi profittal számolt üzleti tervében, ám a márciussal záruló üzleti évben várhatóan közel hárommilliárdos veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. A drámaian rossz eredmények a 9 százalékos bevételcsökkenés mellett nem csoda, ha az NEC vezetői egy igen drasztikus leépítési csomag mellett döntöttek, melynek során a vállalat alkalmazotti állományának jelentős részétől szabadulnak meg költségcsökkentés okán és cég pénzügyi helyzetének stabilizálására.