Az NEC a kivonulást fontolgatja az európai PC-piacról

Milkovits Gábor, 2009. február 7. 16:47

A hatalmas veszteséggel kalkuláló, 20 000 fő elbocsátását tervező NEC bejelentette, hogy takarékossági intézkedésként valószínűleg felszámolja veszteséges európai PC-üzletágát.

Az európai piacon dúló heves verseny miatt a vállalat még 2006-ban eladta a kontinensen addig működő fogyasztói számítógép-ágazatát. A vállalati piacon a cég francia leányvállalata, az NEC Computers SAS nagyjából 400 ezer asztali PC-t és noteszgépet gyárt és forgalmaz évente, ami a japán társaság teljes számítógép-forgalmának 13 százalékát jelenti. A francia üzem jelenleg 510 főt foglalkoztat, akiknek jövendő sorsáról már megkezdték a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

A termékei iránti jelentős keresletcsökkenés miatt az NEC január végén a korábbi 15 milliárd jen nyereségről (36,5 milliárd Ft) 290 milliárd jen (706 milliárd Ft) veszteségre módosította az üzleti évre vonatkozó előrejelzését. A kedvezőtlen helyzet hatására a cég drasztikus költségcsökkentő intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyek közül az első a japán cégek történetében példátlan méretű, 20 000 fős elbocsátás.