Az idén akár 24 százalékkal csökkenhetnek a csipeladások - de volt már rosszabb év is...

Milkovits Gábor, 2009. február 25. 21:32

A Gartner piackutató az eddigi előrejelzéseknél is borúlátóbb prognózist adott ki az idei évi félvezető-forgalomra vonatkozóan, amely nem levesebb, mint 24 százalékos visszaeséssel kalkulál.

Az elismert piackutató tavaly decemberben még 16 százalékos csökkenést jósolt 2009-re, azonban a körülmények azóta még rosszabbra fordultak a csipgyártó ágazatban, ugyanis a most kiadott prognózisban már mindössze 194,5 milliárd dollár globális összbevétellel számolnak, ez pedig vagy 24 százalékkal lenne kevesebb, mint tavaly. A Gartner elemzői szerint az első negyedévben még „csak” 17 százalékos lesz a visszaesés, azaz a recesszió elmélyülése várható a későbbiekben. Bryan Lewis, a cég kutatásért felelős alelnöke egyenesen úgy fogalmazott a hivatalos közleményben, hogy a pénzügyi válság erőteljesen visszavetette a félvezetőpiacot. Lewis a 2001-es helyzetet hozta fel példaként, amikor a csipeladások 32,5 százalékkal estek vissza, majd utána négy évbe telt, mire sikerült visszatérniük a 2000-es szintre. Ennek alapján a vezető elemző úgy látja, hogy az ágazat a mostani válság után is csak lassan, nagyjából 2013-ra fog ismét magához térni és elérni a 2008-as szintet. Öröm az ürömben, hogy a lassú visszakapaszkodás állítólag már jövőre megkezdődik.

A félvezetőipart főként amiatt sújtja a válság, hogy jelentős mértékben csökkent a lakossági kereslet a csipeket tartalmazó elektronikai termékek iránt, a számítógépektől a digitális fényképezőgépeken át a síkképernyős televíziókig. A lapkagyártók a Samsung-tól az Intel-en át a tajvani vállalatokig egyaránt gyenge forgalomra számítanak az eljövendő pár negyedévben.