A Vodafone is DRM-mentes online zeneboltot nyit

Milkovits Gábor, 2009. március 14. 16:21

Az Amazon és mások példáját követve a Vodafone mobilszolgáltató is olyan letölthető zenék forgalmazásába kezd az interneten, amelyeken nincs másolásvédelem, így technikailag korlátlanul, több eszközre is átmásolhatók.

A Vodafone-nak a nagy kiadók közül egyelőre a Universallel, a Sonyval és az EMI céggel van megállapodása a DRM-mentes zenék forgalmazásáról, de a negyedik Warnerrel is tárgyalásokat folytat a dologról. A letöltött zenék a szabályzat szerint az adott számítógépen kívül zenelejátszós mobilon, illetve mp3-lejátszón is játszhatók lesznek, a feltétel annyi, hogy ezek a készülékek ugyanazon felhasználó nevén vagy tulajdonában legyenek.

A szolgáltatás nyáron indul Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Új-Zélandon. Egyelőre a brit árak ismertek: a Csatorna túlpartján egy DRM-mentes zeneszám 1 fontba, egy teljes album pedig 6 fontba kerül majd. Valószínű, hogy számszerűen ugyanezek az összegek várhatók a kontinensen is, csak euróban. A kezdeményezés újabb bizonyítéka annak, hogy a mobiltelefonos ágazat szereplői a csökkenő készülékárak és előfizetési díjak miatt újabb jövedelemforrások után néznek, amelyek általában internetalapúak és lazán kapcsolódnak a mobilok világához is.