Válság idején népszerűbbek a nyílt forráskódú és a költségcsökkentő szoftverek

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 31. 18:49

Az idei évben alig érezhető növekedés várható a vállalati szoftverek piacán, lassú fellendülésre leghamarabb 2010 tavaszától lehet számítani.

A Gartner legfrissebb jelentésében az olvasható, hogy az üzleti alkalmazások idei forgalma 222,6 milliárd dollár lesz, ami mindössze 0,3%-kal több, mint a 2008-as érték. S ez a legoptimálisabb előrejelzés, a piackutató nem zárja ki az 1-2%-os visszaesést sem a pénzügyi válság további mélyülése esetén.

A felgyorsult növekedés megtorpanására tavaly ősszel került sor, köszönhetően a megváltozott gazdasági helyzetnek, s a negatív események 5-6 negyedéven keresztül éreztetik hatásukat, így leghamarabb 2010 első felében térhet magához a piac, vagyis ekkor indul be a lassú növekedés. Fabrizio Biscotti, a Gartner egyik vezető munkatársa elmondta, hogy a válság a világ összes országát érinti, a leginkább azonban a jóléti államokat sújtja, itt érezhető a legnagyobb visszaesés. Nem meglepő az sem, hogy a mostani időszakban nagyobb népszerűségük van a nyílt forráskódú és a költségcsökkentő szoftvereknek.

A Gartner tavaly ősszel még 6,6%-os bővülést prognosztizált 2009-re, az újonnan kialakult helyzet miatt azonban a piackutatók kénytelenek voltak módosítani korábbi előrejelzésüket.