Via Nano-alapú Shuttle barebone

Milkovits Gábor, 2009. május 28. 07:28

A Shuttle nem sokkal a tajvani Computex kiállítás előtt kiszivárogtatta azt az információt, hogy egy olyan ultra-energiatakarékos barebone PC-vel készül előállni, amely az eddigi Intel lapkák helyett Via Nano processzorral van felszerelve.

A hivatalosan Shuttle XS29F névre hallgató gép egész pontosan egy 1 GHz-es Via Nano U1700 processzort és VX800-as médiarendszer-csipet fog tartalmazni. A rendszer támogatja 4 GB RAM, illetve SATA II interfészes merevlemez vagy SSD beépítését, ezen kívül pedig VGA és DVI portokkal, valamint négy darab USB 2.0 csatlakozóval rendelkezik.

A Via Nano által biztosított egyik fő előny, hogy a gép a Shuttle állítása szerint mindössze 50 wattot fogyaszt, ez pedig nemcsak, hogy feleslegessé teszi a ventilátorok használatát és így hangtalanná a PC-t, hanem egyúttal értékes áramot is megtakarít. A másik előny valószínűleg a viszonylag alacsony ár lesz, erről azonban a gyártó egyelőre nem nyilatkozott; talán a június 2-án startoló Computex-en erről is többet megtudhatunk. A Shuttle egyébként 205 eurós X27 D Linux nettopjával egy hónappal ezelőtt már megcélozta az ultra-kompakt kategória alsó régióját.