LTE 4G mobilok Barcelonában

Milkovits Gábor, 2010. február 2. 07:52

A japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató olyan készülékeket tervez bemutatni a februári Mobil Világkongresszuson, amelyek képesek a negyedik generációs LTE mobiltelefonos átviteli technológia kihasználására.

A hírek szerint a Barcelonában közszemlére kerülő LTE mobilokról mindössze annyit lehet tudni, hogy az NEC, a Fujitsu, a Panasonic és maga a DoCoMo által fejlesztett LTE csip lesz bennük. A kiállításon a mobilcég elsősorban az új megoldás segítségével megvalósítható gyors HD videó-letöltést szeretné demonstrálni. Az LTE az egyik legígéretesebb a 4G mobiltelefonos adatátviteli megoldások közül: elméleti maximális sávszélessége 100 megabit/s (a szuper-3G HSDPA 7,6 Mbit/s-ot tud), és tavaly szintén az NTT DoCoMo már be is mutatta működés közben, akkor még csak laptopon, adatkártya segítségével. A japán cég egyébként legalább 3 milliárd dollárt tervez elkölteni hazai LTE hálózatának kiépítésére az elkövetkező 5 évben.

Nem az LTE az egyetlen ígéretes 4G technológia a piacon: a rivális Wimax mögött például nem kisebb nevek állnak, mint az amerikai Sprint Nextel mobilszolgáltató, illetve maga az Intel csipgyártó óriás.