Opera webböngészővel forgalmazza az olcsó mobilokat a Vodafone

Milkovits Gábor, 2010. április 8. 07:23

A Vodafone bejelentette, hogy a jövőben az olcsóbb mobiltelefonokra is feltelepíti az Opera Mini böngészőt, olyan emberek százmillióihoz eljuttatva ezzel a mobilinternetezés élményét, akiknek eddig nem lehetett részük benne.

A Vodafone és a norvég szoftvercég az Opera Mini 5 böngésző egy olyan verzióját dolgozták ki, amellyel a lassúbb, 2G hálózatokon is a WAP-nál és társainál jóval magasabb minőségben lehet internetezni. Az együttműködés igencsak jól jöhet a fejlesztésekben rendszeresen élen járó, a mobilböngészésben pedig egyenesen úttörőnek számító Operának, amelynek részvényei a hírre azonnal 7 százalékpontot drágultak a tőzsdén. A Mini előnye riválisaival szemben az, hogy tömöríti az adatokat, ezáltal pedig jóval kisebb sávszélességet foglal, vagyis nagyságrendekkel gyorsabb vele egy-egy oldal betöltése. Ma mintegy 20 olyan készülék van forgalomban világszerte, amelyre előre van telepítve a böngésző, a Vodafone lépésével azonban ez a szám rögtön több százra emelkedhet.

A fejlődő országokban emberek milliárdjai élnek internet nélkül, miközben mobiltelefonja a legnyomorultabbak kivételével gyakorlatilag mindenkinek van. Ez hatalmas lehetőségeket tartogat a mobilszolgáltatók számára, akik egyre kevesebb profitra számíthatnak a hagyományos beszélgetésekből. A Vodafone az Opera Mini-hez olyan alkalmazásokat dolgoz ki, amelyekkel elsősorban ezeket a közösségeket célozza, így email-t, illetve álláskereső és apróhirdetéses megoldásokat. Az első célba vett piacok Dél-Afrika, Egyiptom, Tanzánia és Törökország, ahol a bejelentéssel egy időben kezdődik is a forgalmazás.