HP mobilok kizárólag Web OS-szel

Milkovits Gábor, 2010. július 26. 19:37

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy hamarosan saját mobiltelefonok gyártásába kezd, amelyeken kizárólag a Palmmal együtt felvásárolt Web OS operációs rendszer fut majd.

A HP az idén vette meg a Palmot 1,2 milliárd dollárért, annak mobiltelefonos hardvereszközeivel és a Web OS operációs rendszerrel együtt. Hamar kiderült, hogy a legnagyobb PC-gyártónak elsősorban ez utóbbival vannak komoly tervei, ugyanis néhány hete bejelentették, hogy felfüggesztik az Android- és Windows 7-alapú tablet PC-k fejlesztését, és csak a Web OS HP tabletek fognak megjelenni az idén. Most kiderült, hogy a cég hasonló politikát folytat az okostelefonokkal is, azaz, legalábbis egyelőre, a Web OS kedvéért mellőzi az Android-ot és a Windows Phone 7-et a tervezett készülékekről, utóbbit annak ellenére, hogy a társaság régóta igen jó kapcsolatokat ápol a Microsofttal.

A Palm által nemrég bemutatott Web OS, illetve az erre épülő új készülékek, a Pre és a Pixi egyaránt igen pozitív kritikákat kaptak a szakemberektől és a sajtótól. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a mobilok számottevő helyet szerezzenek az iPhone, Blackberry és Android készülékek uralta amerikai piacon, nem is beszélve a többi térségről. Todd Bradley, a HP okostelefonokért felelős alelnöke azonban bízik abban, hogy cége hírneve, illetve erőforrásai révén megfelelően erős pozíciót tud majd kivívni a Web OS készülékeknek. A tervezett HP okostelefonokról egyelőre semmilyen részlet nem ismert.