Újabb Microsoft mobil prototípus

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 10. 09:22

A Microsoft ismét egy új mobiltelefont mutatott be a világhálón, arról azonban nem nyilatkozott, hogy a „Menlo” névre hallgató készülék csupán a fejlesztéseket szolgáló tanulmány, vagy pedig valódi prototípus.

A Menlo-ról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 4,1 colos, 800 x 480-as felbontású kapacitív érintőkijelzővel van felszerelve, illetve a Microsoft Windows Embedded CE 6.0 R2 operációs rendszer fut rajta. A készülék ezen kívül olyan megoldásokkal van ellátva, mint a Bosch BMA150 háromtengelyes gyorsulásmérő, illetve a Bosch BMP085 digitális nyomásérzékelő. Említést érdemel még a „Greenfield” kódnévre hallgató alkalmazás, amely abban segít, hogy a felhasználó megtaláljon egy parkoló autót, akár ő állt meg vele valahol, akár mondjuk egy másik családtagja vagy kollégája.

Egyelőre nem világos, hogy mik a tervei a Microsoftnak a készülékkel. A ZDNet szerzője szerint a szoftvercég ezúttal nem egy újabb saját mobillal akar előrukkolni, hanem inkább egy olyan platformot szeretne kialakítani, amely lehetővé teszi a számára, hogy sokféle processzoron egyformán futtatható mobiltelefonos operációs rendszert dolgozhasson ki. Ezt a kész környezetet aztán továbbítaná a cég a készülékgyártók felé, ahogyan az bevett gyakorlat a technológiai iparban. A Microsoftnak amúgy nem volt szerencséje saját mobiljaival: a Kin elnevezésű, közösségi funkciókat kidomborító készüléket kevesebb mint 2 hónapig forgalmazták, és állítólag nem fogyott belőle 500-nál több példány.