Általános rendőri rajtaütés az európai internet-szolgáltatóknál

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 7. 18:10

Az európai rendőri erők átfogó vizsgálatot indítottak az internet-szolgáltatóknál az Unió 14 országában, köztük Magyarországon is, hogy illegális fájlcserélő hálózatokat leplezzenek le.

Hivatalos közleményt egyelőre csak a svéd hatóságok bocsátottak ki az ügyben. Eszerint a nyomozás még 2 évvel ezelőtt indult el Belgiumból, és elsősorban Warez fájlcserélő oldalak ellen irányult. A svédországi vizsgálat a PRQ-nál zajlott, amely a Pirate Bay és a Wikileaks adatforgalmát is kezeli, a svéd ügyészség szerint ugyanakkor a célpontok nem ezek voltak, hanem a „The Scene” nevű filmmegosztó oldal. Négy embert gyanúsítottként ki is hallgattak az ügyben, letartóztatások viszont egyelőre nem történtek. A svéd rendőrök emellett egyetemeken is kutattak, és el is koboztak szervereket, azonban ennek célja csupán információszerzés, vagyis egyelőre senkit nem gyanúsítanak a tanárok és a hallgatók közül.

A hatósági vizsgálatok többek között Magyarországon, Belgiumban, Csehországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is egy időben zajlanak, ám ezekről egyelőre nem tudni semmilyen részletet.