Mégsem lehetünk tálibok a Medal of Honorban

Milkovits Gábor, 2010. október 5. 18:36

Az Electronic Arts játékfejlesztő meggondolta magát, és így a komoly kritikák miatt mégsem teszi lehetővé a játékosoknak, hogy afgán tálib fegyveresként harcoljanak a Medal of Honor játékban.

Az ügy, amióta ismertté váltak az új Medal of Honor részletei, meglehetősen széles körű tiltakozást váltott ki Amerikában és Nagy-Britanniában. Ugyan csak a többszereplős verzióban lehettünk volna tálibok, a brit védelmi miniszter, Liam Fox mégis nemrég a Medal of Honor forgalmazásának teljes szigetországi betiltása mellett kardoskodott. Az Egyesült Államokban pedig a hadsereg döntött úgy, hogy nem forgalmazza katonai bázisain a háborús lövöldözős játékprogramot, annak ellenére, hogy a katonák más játékokban a Wehrmacht és a Waffen SS tagjaiként simán gyilkolhatják virtuálisan saját déd- és nagyszüleiket, de úgy látszik, ez kevésbé demoralizáló az afganisztáni misszióra nézve.

Az egészben az a legviccesebb, hogy az EA egy héttel a világpremier előtt gyakorlatilag nem változtatott semmit a játékon. Csupán annyi történt, hogy a „Talibán” elnevezés helyett a másik oldal harcosai ezentúl a semlegesebb „Ellenséges Erő” nevet viselik, de továbbra is lehet majd az ő csapataikkal játszani, ha valaki ezt óhajtja. Hogy a hírverés pozitív vagy negatív irányban befolyásolta-e az új játékprogram iránti érdeklődést, az majd a jövő héttől fog kiderülni.