Külsős kiterjesztéseket is támogat majd az Opera 11

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 17. 09:57

Az Opera bejelentése szerint stílust váltanak, és a most formálódó 11-es verziószámú böngészőjükben már a Firefoxhoz hasonlóan külső szoftverelemeket is támogatnak, igaz korlátozásokkal.

Elvileg a kiterjesztések hasonlóan fognak működni, mint a többi böngészőben, azaz egy kattintás és települ is a kiterjesztés. A kiterjesztésekkel új funkcionalitást lehet adni az Operához, pár kattintással, macera nélkül. A kiterjesztések a W3C Widget szabványára épülnek, így a legtöbb kiterjesztést a minialkalmazásokhoz és a Unite-hoz hasonlóan HTML-ben, JavaScriptben és CSS-ben lehet megírni. Ezen kívül lesz valamilyen API is, amivel az Opera bizonyos funckióihoz is hozzá lehet még férni.

Ez az első változatokban még korlátozott lesz (hozzáférés a fülekhez, ablakokhoz, UI elemekhez) de később bővülni fog. A részletek egyelőre még homályosak, de amint megjelenik az Opera 11 alpha, és kipróbálhatóak lesznek a kiterjesztések, melyek valószínűleg nem Firefox módra, hanem a szabványosságot és biztonságosságot szem előtt tartva működnek majd. Az Opera jelenleg a 10.63-as verziónál tart, és mivel még az alfa verzió sem jelent meg, bizonyosan várnunk kell egy ideig a végleges böngészőre.